Az FBI figyelmeztetést adott ki a Windows 7 felhasználóknak

  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Több mint 10 évvel ezelőtt jelent meg a Microsoft Windows 7 operációs rendszere, mely egy jó ideje nem kap több támogatást. Mint arról már mi is írtunk, a frissítések nélküli rendszer ezáltal kevésbé számít biztonságosnak. A cég figyelmeztetései ellenére mégis számos cég és magánfelhasználó használja még azt, amely viszont kánaán lehet a kiberbűnözők számára. Az amerikai FBI most figyelmeztetést adott ki, és mindenkit arra kér, hogy sürgősen térjen át egy frissebb verzióra. 

A Microsoft még januárban vett végső búcsút a népszerű operációs rendszertől, ezért ahhoz már semmilyen frissítés nem jár. Ebből adódóan rengeteg biztonsági rés van, amelyen keresztül a hackerek bárki gépébe bejuthatnak és például illegális kriptobányászatra használhatják azt a gyanútlan áldozat tudta nélkül. Az FBI szerint biztosan állítható, hogy a támogatásukat elvesztő operációs rendszereket a különböző internetes bűnözői csoportok előszeretettel veszik célba. Ez a veszély pedig minden eltelt nappal csak nő, hiszen az esetleg azóta felfedezett sérülékenységek ellen már bizonyosan nem lesz védett a számítógép. Így volt ez korábban a Windows XP 2014-es leváltásakor is, hiszen az azt követő években jelentősen megnőtt az olyan hackertámadások száma, amikor ezeket a rendszereket támadták meg az elkövetők, írta a Bitbort az FBI-ra hivatkozva.

A hatóság a nagyvállalatokat külön figyelmezteti, hogy mihamarabb váltsanak, hiszen komoly problémáik lehetnek a régi rendszer használatából. Számos helyen lehet már alacsony áron licencet vásárolni. Sok cég azért nem lép, mert az operációs rendszerről való váltás új technikai eszközök beszerzésével is együtt járna, és inkább megspórolják ezt az összeget. Viszont, ha a hackerek célt érnek, akkor pár új számítógép áránál jóval nagyobb kárt tudnak okozni.

Januárban világszerte még közel 440 millió gépen futhatott a Windows 7, de előzetes becslések szerint még jövő januárban is legalább 280 millió gépen lesz ez az operációs rendszer, vagyis az FBI egy valós veszélyre figyelmeztet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.