Felfegyverkezve várják az amerikaiak az elnökválasztás eredményét

Már nem sok van hátra a 2020-as elnökválasztásból. A hosszú hónapok óta zajló választási kampány ideje alatt számos esemény történt, melyek komoly feszültséget keltettek az amerikai állampolgárok között. Ezért a ma esti választási eredmények kihirdetése előtt az esetleges társadalmi nyugtlanságokra felkészülve, több államban is kivezényelték a nemzetőrséget.

Az államok kormányzói attól tartanak, hogy a választási eredmény nyilvánosságra hozatala után komoly összetűzések alakulhatnak ki. Massachusetts kormányzója, Charlie Baker 1000 katonát vezényelt ki az utcákra. Oregonban Kate Brown kormányzó két hónapon belül már másodszorra hirdetett rendkívüli állapotot. Texas, Alabama és Arizona kormányzói is arra számítanak, hogy erőszakos megmozdulások lesznek több nagyobb városban.

A múlt héten Pennsylvania államban a nemzetőrséget is bevonták a Philadelphia metrónál kirobbant éjszakai társadalmi megmozdulás során, miután a rendőrség megölt egy fekete férfit. A nemzetőrség csapatai azóta is a környéken járőröznek, felkészülve az esetlegesen kialakuló zavargásokra.

Az NBC forrásai szerint a Fehér Ház köré egy kerítést emelnek hamarosan, amelyet 250 katona fog őrizni. Hétfő délután már több városban is felfigyelt a lakosság a gárda folyamatosan érkező csapataira. Rengeteg amerikai állampolgár osztott meg képeket és videókat a Twitteren, melyen jól láthatóak a katonai járművekkel érkező gárdatagok. Philapdelphia több negyedében láttak katonákat masírozni, de többen jelentették, hogy Chicagóban és Denverben is megjelent a nemzetőrség.

Nemcsak a katonák fegyverkeznek, hanem a lakosság is

A feszültség már hónapok óta a levegőben van. Sok amerikai nem bízik a hatóságokban, ezért a fegyverboltokat több államban is valósággal megrohamozták a vevők.

Bill Kucyk, egy detroiti fegyverbolt tulajdonosa a Sky News-nak azt mondta, hogy áruházát olyan emberek árasztották el, akik nem is igazán tudják, hogyan kell fegyvert használni, de félnek. A férfi szerint drámaian megnőtt a kereslet a fegyverek iránt az elmúlt időszakban. Sok vevője úgy véli, a választások után szélsőséges csoportok fognak garázdálkodni az utcákon, ezért jobb, ha beszerez valamilyen önvédelmi eszközt. A fegyverbolt tulaja hozzátette: “Általában körülbelül száz fegyverem van ebben a szekrényben, de már többször kiürítették azt a vásárlók.” 

Anyukák szeretnének sörétes puskát venni, de nem igazán tudják azt a vállukon megtartani. Kucyk szerint ennek a használatához komoly képzésre van szükség, nem lehet csak úgy, össze-vissza hadonászni vele. Több vásárló azt mondta, hogy a Black Lives Matters-szel takarózva szélsőséges csoportok lázonganak az amerikai nagyvárosokban már közel 5 hónapja. Sokan attól tartanak, hogy ezek a megmozdulások erőszakos zavargásokba torkollanak, ezért csak lőfegyverrel védhetik meg magukat.

A Bloomberg jelentése szerint egyre nagyobb a kereslet nemcsak a fegyverek, hanem a különféle katona eszközök iránt is. Rendkívül népszerű árucikk a 220 dolláros CM-6M gázmaszk.

“Nem számít, kit választanak meg” – mondta egy katonai felszereléseket árusító üzlet alapítója. “Az emberek úgy gondolják bárki is nyer, lesznek olyanok, akiket idegesíteni fog az eredmény.”

Csak egy “átlagos” vásárló kosara az egyik amerikai fegyverboltban

Az eddig sem volt újdonság, hogy az Egyesült Államokban legális a fegyvertartás és számos családi otthonban van pisztoly vagy sörétes puska a sufniban, de a mostani fegyvervásárlási láz megdöbbenti még a szakmában több évtizede dolgozókat is. A boltok nemcsak kisebb pisztolyokat értékesítenek, hanem több száz dolláros testpáncélokat, katonai gázálarcokat, lézer irányzékkat és gépkarabályokat. Egy-egy háztartás már nagyobb felszereléssel rendelkezik, mint egy katonai bázis.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük