Feltört YouTube csatornákon reklámozzák a kriptocsalásokat

A Google kiberbiztonsági elemzőcsapatának beszámolója szerint hackerek YouTube csatornákat feltörve reklámoznak kriptocsalásokat az interneten. A támadók nem válogatósak, hiszen számukra csak az elérhető nézettség számít, így gyakorlatilag bármilyen tartalmú csatornát megpróbálnak feltörni, amely érdemi nézettséggel rendelkezik. A cég képviselői azt javasolják a tartalomgyártóknak, hogy aki még nem tette, az is válasszon kellő erősségű, legalább 8-12 karakterből álló, speciális szimbólumokat is tartalmazó jelszót magának.

A támadók a csatorna megszerzése után a csatorna megjelenését, és leírását úgy változtatják meg, mintha egy jól ismert kriptovaluta, vagy blokklánc hálózat hivatalos csatornája lenne, vagy esetleg egy általuk kitalált kriptovalutáé. Ezek után az oldalon közzétett összes addigi videót törlik, majd azokat kicserélik előre gyártott, kriptó témájú videókkal. Miután ez megtörtént élőben kezdenek el reklámozni különböző kriptovaluta csalásokat, például pump and dump sémákat, vagy kamu kriptó nyereményjátékokat. A tartalom hamis hitelességét az eredeti, valós nézettséggel rendelkező csatorna feliratkozószáma, nézettségi számai, és a csatorna már régóta aktív jellege adja.

Jó pénzért mennek a feltört YouTube csatornák

A Google szakértői szerint olyan is előfordul, hogy egy adott hacker csapat a YouTube kriptocsalásokat mellőzi, csupán a csatornák feltörésében érdekelt, és utána egyszerűen továbbadja a hozzáférést, az azért legmagasabb árat kínáló csalóknak. A feliratkozók számától és a videók nézettségi számaitól függően egy ilyen feltört csatorna akár 3000-4000 dollárt (1,2-1,5) millió forintot is érhet. Sokszor pedig a támadóknak nevetségesen könnyű dolguk van, hiszen sokan a mai napig nem megfelelő, túl könnyen feltörhető jelszavakat használnak, amiket a támadók percek alatt képesek lehetnek feltörni.

Az ilyen jellegű csalások már egy ideje velünk vannak. Tavaly decemberben például a Gemini kriptotőzsde hívta fel rá a figyelmet, hogy két különböző hamis YouTube csatorna is van, amelyeken csalók magukat a vállalat alkalmazottainak kiadva gyártanak megtévesztő tartalmakat. TikTokon pedig még csak fel sem kell törni egy fiókot a csalások hirdetéséhez. Az angol pénzügyi felügyeleti szerv a közelmúltban kifejezetten a fiatalokat célzó kampányt hirdetett a kriptovaluta csalásokra figyelmeztetve, mivel a 16-25 évesek körében rendkívül népszerű TikTok videómegosztó alkalmazás gyakorlatilag tele van shitcoin pump and dump, és egyéb kriptovaluta csalásokat reklámozó tartalommal, amelyeket maguk a csalók, vagy általuk felbérelt influenszerek készítenek.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük