Fénysebességre kapcsoltak az európai gázárak: mi lesz télen?

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tegnap tovább folytatódott az európai gázárak esztelen növekedése, miután az orosz Gazprom energiaipari óriás szinte megfelezte a Yamal-Europe gázvezetéken szállított gáz mennyiségét. Ez a gázvezeték Oroszországból indulva, Fehéroroszországon és Lengyelországon át Németországba szállít gázt. Ennek megfelelően az áremelkedés elsősorban a nyugat-európai piacokon érzékelhető. A háttérben elég egyértelműen politikai-gazdasági csata áll.

Nyilvánosságra került e-mailek alapján a Gazprom ragaszkodik hozzá, hogy a különböző szerződésekben vállalt minimális mennyiséget továbbra is teljesíti, valamint, hogy a szállított gáz mennyiségének csökkenése csupán ideiglenes és “belső okokra” vezethető vissza. A gázárak elszabadulásához a kevesebb érkező gáz mellett sok nyugat-európai gáztároló alacsony töltöttségi szintje is hozzájárul. Ezeket pont most kell elkezdeni feltölteni télre, így a helyi szolgáltatóknak minden megszerezhető mennyiségre szükségük van, ami őrült árversenyt eredményezett.

A jelenség hátterében minden bizonnyal a nemrég befejezett északi áramlat gázvezeték körüli végső alkudozás húzódik. Az északi áramlat vezeték építését számos ország, köztük az Egyesült-Államok és Lengyelország is hevesen ellenezte, sőt egy időben amerika még szankciókat is bevezetett a projekt építésében résztvevő német cégek ellen. A vezeték Ukrajnát és Fehéroroszországot északról elkerülve juttat el gázt közvetlenül Németországba, amely egyezik Vladimir Putyin azon törekvésével, hogy Ukrajnát, mint tranzit országot teljesen kizárja az európai gázszállításból.

A nyugat-európai gázárak alakulása az utóbbi évtizedben

Mintha senki sem ismerné Putyint

Miután a vezeték elkészültét szankciókkal sem sikerült megakadályozni, a nyugati nagyhatalmak végül abban állapodtak meg, hogy a túlzott politikai befolyásszerzés megakadályozása végett a vezeték csak akkor helyezhető üzembe, ha azt a Gazprom megosztja más energiaipari vállalatokkal is. Vagyis nem akarják engedni, hogy a vezetéken átfolyó mennyiséget kizárólagosan a Gazprom diktálja. Ez érthető okokból nem igazán tetszik Putyinnak, így most a többi vezetéken keresztül érkező mennyiség csökkentésével akarhatja rávenni a döntéshozókat, hogy a Gazprom számára minél jobb üzleti pozícióval nyissák meg végre az új vezetéket.

A politikai szereplők többsége szerint Európa naiv idióta módjára sétált bele egy teljesen egyértelmű csapdába, az európai gázárak emelkedését pedig a gazdaság fogja megfizetni, különösen kemény tél esetén, ugyanis akkor még gyárleállításokra is sor kerülhet a gázhiány miatt, hogy legalább a lakossági igényeket (fűtés, ami ugye télen elég fontos) ki lehessen elégíteni. A gáztárolókat már jóval az északi áramlat projekt befejezte előtt fel kellett volna tölteni. Mások azonban pozitívumot is tudtak találni a történésekben, hiszen szerintük a magas energiaárak és a jövőbeni félelem egy hasonló energiaválságtól fel fogja gyorsítani a környezetbarát, zöld, alternatív energiaforrásokra történő átállást.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.