A Föld mágneses mezejének gyengülése okoz hibákat a műholdakban

A Földet körülvevő mágneses mező, amely a bolygónkat védi a Nap káros sugaraitól, valamilyen oknál fogva vékonyodik egyes földrajzi régiók felett.

Az elmúlt két évszázadban a becslések alapján elvesztette erejének a közel 10%-át a Föld mágneses mezeje. Ez olyan spekulációkhoz vezetett, hogy megkezdődött a több évszázadig tartó jelenség, a pólusváltás. A tudósok mindeközben még azt is kiderítették, hogy ez az elvékonyodás nagyobb mértékben érint egy bizonyos régiót Afrikától Dél-Amerikáig. Különösen rejtélyes a minimum intenzitás központja, ami Afrika délnyugati része felett található. Ezen a területen az űrből érkező káros sugarak az atmoszféra alacsonyabb rétegeit is elérik, amik már a Föld körül alacsonyabban keringő szatellitek működésében is károkat okoznak.

Ezt a jelenséget Dél-Atlanti Anomáliának (South Atlantic Anomaly) nevezték el, ahol a mágneses mező ereje az elmúlt 50 évben rohamosan csökkent, és maga a terület is egyre jobban növekszik, és húzódik nyugati irányba.

Az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) Swarm Data Innovation and Science Cluster (DISC) részlegének kutatói szerint az úgynevezett ‘raj műholdak’ mérései alapján nagyon jól nyomon követhető ez a jelenség.

Az ESA munkatársai már olyan esetekkel is találkoztak az elmúlt években, hogy amikor a műholdak az érintett régiók felett repültek, teljesen elvesztette a földi irányítószemélyzet a kapcsolatot a szatellitekkel. Három évvel ezelőtt pedig a kutatók tényszerű kapcsolatot fedeztek fel a műholdak áramszünete és a lonoszférikus zivatarok között.

A pólusok felcserélődése lesz a mágneses mező körüli események végkimenetele

“Az új Dél-Atlanti Anomáliának elnevezett mágneses mező gyengülés az elmúlt tíz évben kezdett el kiterjedni számottevően,” nyilatkozta Dr. Jurgen Matzka, német geofizikus. “Nagy szerencsénk van, hogy ezek a raj műholdak jelen vannak a föld körüli pályán, mert így közvetlenül tudjuk felhasználni a méréseiket a jelenség vizsgálatakor. A kihívás most főleg abból adódik, hogy megértsük, mi okozza ezeket a változásokat a Föld, mint bolygó folyamataiban.”

Ha ez pont a mágneses pólusok felcserélődésének a kezdete, ami általában minden 250 ezer évben zajlik le, akkor ez oda vezethet, hogy a Föld körül több északi és déli mágneses pólus alakul ki egyidőben, és maga a folyamat is egy több évszázados esemény általában.

Ez a mágneses pólusok felcserélődése típusú esemény már több alkalommal lejátszódott a bolygónk történetében“, magyarázta az ESA. “A kalkulációk alapján pont most van itt az ideje, hogy ez újra bekövetkezzen – 250 ezer évente ismétlődik.

Azonban egyenlőre nem kell nagyon aggódni a jelenség miatt. A Dél-Atlanti Anomália, aminek a képződését most árgus szemekkel figyelik, még bőven a fluktuáció normális szintjén belül van.
Az emberek a mindennapi életben még semmit sem észlelnek belőle, egyelőre csak a műholdak és a terület fölött elrepülő űrhajók működésében okozott hibákat.

Tehát a Dél-Atlanti Anomália körüli rejtélyt még meg kell oldani,” összegezte az ESA. “Egy dolog azonban biztos. Ezek a műholdas kutatások érdekes betekintést kínálnak a Föld és az űr közötti lejátszódó kölcsönhatásokba és folyamatokba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük