Óriási tüntetések Hollandiában, több mint 3000 gazdaság felszámolására készül a kormány

Több mint 3000 holland gazdának veheti el a kormány a földjét, miután a gazdák már hónapok óta tiltakoznak a kormány radikális klímapolitikája ellen.

Ahogy arról nyáron beszámoltunk, már hónapok óta rendszeresek a tüntetések Hollandiában, mivel a kormány egyes területeken a nitrogénkibocsátás akár 95%-os csökkentését írta elő, ez pedig nagyon sok gazdaság felszámolását jelentené. Ha betartanák az előírást, akkor a tanyák felszámolása miatt 2030-ra a gazdák 30%-a elveszítené a megélhetését. Emellett a farmok megszüntetése világszerte nagy problémát jelentene, Hollandia ugyanis az egyik legnagyobb élelmiszerexportőr a világon, a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben pedig különösen nagy felelőtlenség lenne felszámolni 3000 gazdaságot.

Ennek ellenére úgy tűnik a holland kormány hajthatatlan, Cristianne van der Wal nitrogénpolitikáért felelős miniszter ragaszkodik a nitrogénkibocsátás drasztikus csökkentéséhez.

“A mezőgazdasági vállalkozók számára a lehető legkedvezőbb lesz a felszámolási rendszer.” – mondta van der Wal a holland parlamentben. A kormány egyébként a 3000 „legszennyezőbb” gazdaság megvásárlását tervezi egy 24,3 milliárd eurós alapon keresztül, van der Wal pedig azt is elmondta, hogy ha a gazdák nem fogadják el önként az ajánlott árat, akkor kényszeríteni fogják őket.

„A gazdák nem fognak jobb ajánlatot kapni.” – tette hozzá a nitrogénpolitikáért felelős miniszter.

Bizonytalan a holland gazdák jövője

A tüntetések még 2019-ben kezdődtek, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy a holland kormánynak a nitrogénfelesleg csökkentésére irányuló stratégiája sérti az uniós jogszabályokat. A kormány emiatt idén júniusban bemutatta a nitrogén- és ammóniakibocsátásra vonatkozó terveit, és mivel egyes területek érzékenyebbek a nitrogénre, például a víz- és talajviszonyok miatt, ezeken a helyeken a kibocsátás akár 95%-os csökkentését írták elő.

Az új tervezet bemutatása után a gazdák traktorokkal és vasvillákkal vonultak az utcára, sőt, a tüntetők egy tankot is beszereztek. A tiltakozások azonban több helyen is elfajultak, volt, ahol a rendőrök rálőttek a tüntetőkre.

Az új klímapolitikának egyébként már most is érezni a hatását Hollandiában, a kormány ugyanis leállította a legtöbb tej-, sertés- és baromfi-üzem bővülését.

“Nem tudom, mire számíthatunk. A családom miatt nagyon remélem, hogy az egyik fiam folytathatja a gazdálkodást, ha akarja.” – mondta az egyik holland gazda.

Hollandia központi szerepe a globális élelmiszerellátásban vitathatatlan, a „zöld” politikusok pedig a következményekkel nem törődve veszélybe sodornák az iparágat. Az biztos, hogy a tüntetéseknek nem lesz egyhamar vége.