Furcsa és bizarr COVID találmányok, amiktől eldobod az agyad

A koronavírus jócskán megváltoztatta mindennapjainkat, és új kihívások elé állított mindenkit. Nem kérdés, hogy a jelenleg zajló negyedik ipari forradalom trendjeiben a világjárvány hatalmas szerepet játszik. Az elmúlt évben kíváncsian figyeltük, milyen irányba fog billenni a mérleg, vajon a válság milyen irányba fogja sodorni a társadalmat és a technológia világát. Mára már talán kijelenthetjük, hogy a világjárvány egy teljesen új perspektívát nyújtott az emberek számára, és kreatívabbnál kreatívabb eszközök születtek. Volt itt már minden: „szabadságkarkötő”, orrmaszk, melyben enni is lehet, 1000 dolláros műanyag arcmaszk a Louis Vuitton-tól… És most lássuk, mely eszközök viszik a prímet.

A ventilátor, mely garantáltan megöli a COVID-ot

Az úgynevezett Covid Emergency Ventilator nemcsak megkönnyíti a koronavírusos betegek légzését, de még a levegőt is maximálisan megtisztítja a vírusrészecskéktől. A találmány mindössze három nap alatt készült el egy wales-i orvos kezei alatt. A jó hír pedig, hogy az eszköz megfizethetősége és egyszerű használata miatt a visszamaradottabb államok számára is könnyen beszerezhető.

A ventilátor, mely garantáltan megöli a COVID-ot
A ventilátor, mely garantáltan megöli a COVID-ot

Dizájnos FFP3 maszk

Az utóbbi egy évben, a koronavírus okozta korlátozások ideje alatt a maszkviselés lett az új norma. Robbanásszerűen megkezdődött a textilmaszkok, az általános orvosi maszkok és a legújabb FFP3 maszkok gyártása. Az R-Pur francia vállalat által megalkotott FFP3 ötrétegű maszk kiszűri a káros gázokat, a pollent, a veszélyes, környezetszennyező anyagokat, és persze a vírusokat és a baktériumokat is. A vállalat elmondása szerint a maszk által a maximálisan megtisztított levegőt lélegezhetjük be, és búcsút mondhatunk a közlekedés okozta kellemetlen szagoknak. A maszk egyébként divattervezők által készült, így aztán garantált a menő, kissé bizarr megjelenés.

Dizájnos FFP3 maszk

Öntisztító kilincs

Ha valahonnan egy-kettőre összeszedhetünk bármiféle vírust, az a kilincs. A koronavírus alatt a legtöbb helyen már biztosítva van a kézfertőtlenítők használata, de hogy biztosra menjünk, vessünk egy pillantást az öntisztító kilincsekre. Néhány hongkongi diák már az elmúlt évben megalkotott egy különös fogantyút, mely UV-fényt vesz igénybe a sterilizáláshoz. Nemrégiben pedig a Clean Motion vállalat fejlesztett ki egy úgynevezett öntisztító kilincset, mely miután hozzáértünk, egy szempillantás alatt megtisztítja önmagát. A vállalat elmondása szerint a találmány 99%-ban eltávolítja a baktériumokat és a vírusokat, így aztán nem kell aggódnunk azért, van-e kézfertőtlenítőnk.

Telefon fertőtlenítő doboz

Mobiltelefonjaink mindennapi használata nélkül már megállna a világ (legalább is sokak számára), mivel pedig szeretetett (okos)eszközeink valóságos vírusbombák, így aztán érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk fertőtlenítésükre. A PhoneSoap-ot pedig pontosan az említett probléma orvoslására találták ki, mely ultraibolya fény használatával távolítja el a baktériumokat a telefon felszínéről. Egyszerűen csak beletesszük mobilunkat a dobozba – mely egyébként vezeték nélküli töltőként is funkcionál – és voilá: teljes védelem.

Telefon fertőtlenítő doboz
Telefon fertőtlenítő doboz

Plex’Eat, a védőpajzs

A korlátozások mondanunk sem kell, hatalmas csapást mértek a vendéglátósokra, akik már valóban a túlélésért küzdenek, és újabbnál újabb ötletekkel rukkolnak elő. Nemrégiben Olaszországban például autós kiszolgálásra álltak át, és ne feledkezzünk meg az úgynevezett Plex’Eat függőbúrákról sem, melyek csillárként ereszkednek a vendég fölé. De vajon tényleg annyira hatékonyak, mint amilyen dizájnosok? És mi történik akkor, ha egymás után ülünk a plexi alá?

Plex’Eat, a védőpajzs

Drónok, mint megmentők

Vissza a már nem is olyan távoli jövőbe: a nyugat-afrikai Ghánában már drónokkal szállítják a koronavírus elleni vakcinákat. A drónokat egyébként már évek óta használják arra, hogy orvosi segédeszközöket, védőfelszereléseket, de akár vért is eljuttassanak egy applikáción keresztül megadott helyszínre. Írországban pedig a személyes házhozszállítás már a múlté, és a Manna nevezetű drón szállítja ki az online megrendeléseket.

Drónok, mint megmentők

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük