Ha számít adataid védelme, letörlöd a Gmail appot

Ha Te is azon emberek közé tartozol, akiknek számít adataik védelme, itt az ideje megfontolni azt, hogy törlöd a mobilodról a Gmail alkalmazást – mutatjuk, miért.

A mai világban amikor már szinte senkinek nem mond újat sem a Google, sem Gmail, sem pedig a Facebook érdemes átgondolnunk, mennyire nyílunk meg az internet előtt. Észre sem vesszük, és adatainkat pillanatok alatt kiszivárogtatják. A techzsenik, az állam, de akár egy app fejlesztője számára ugyanis gyerekjáték hozzáférni személyes adatainkhoz.

A Google köztudott, hogy előszeretettel felhasználja adatainkat, keresési előzményeinket annak érdekében, hogy hirdetésekkel bombázzon bennünket. Így aztán mindenki biztosítva van arról, hogy egy percig sem marad megfigyelés nélkül. A napokban egyébként a Google bejelentette, hogy 2022-ben megszabadul a harmadik féltől származó sütiktől. Ettől függetlenül sajnos senki sem lélegezhet fel, mivel a keresőóriás nem hagy fel teljesen az adatok gyűjtésével. Lényegében ez csak annyit jelent, hogy a jövőben az úgynevezett csoportos profilalkotási módszert fogja követni, melyet a legtöbb konkurense már használ. Ha már konkurensekről van szó, érdemes egy-két szót ejteni a Brave-ről, a legnépszerűbb privát böngészőről, mely egyébként már a saját keresőmotorját is építi. Az ilyesfajta szolgáltatásokra az igény pedig úgy nő, mint gomba az eső után. Sokan ugyanis felismerték a tényt, hogy adataink egy szempillantás alatt kevésbé kívánatos kezekbe kerülhetnek. De mi köze ehhez a Gmail App-nak?

Gmail, Te titkos adathalász!

A legtöbb okostelefonon már megtalálható a Gmail App, ami egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen segítségével könnyedén elérhetjük email fiókjainkat. Igen ám, ez mind szép és jó mindaddig, míg adataink biztonságban maradnak. Az app ugyanis képes felhasználni az összes általa hordozott információt, és könnyedén hozzájut a telefonunkon tárolt adatainkhoz.

A Facebook megrendszabályozása már régóta porondon van, nemrégiben pedig Magyarországot is elérte. Ez pedig egyáltalán nem véletlen, hiszen a közkedvelt közösségi weboldal úgy mozgatja a szálakat, ahogy akarja. Pontosan úgy, ahogy azt a Google és annak alkalmazásai teszik. Aztán jöjjön a nagy bumm. Nemrégiben az Apple bejelentette, hogy kötelezővé teszi minden fejlesztő számára, hogy az App Store-ban elérhető alkalmazások mellett megjelenjen az is, az adott appok milyen típusú adatokat gyűjtenek a felhasználókról. Meglepő vagy sem, a Facebook rögtön felkapta a fejét. Ezzel a lépéssel ugyanis mindenki számára nyilvánvalóvá vált az, hogy adataink valóban ki vannak szolgálva a közösségi óriás számára. Természetesen az Apple szigorítása a Google-nek is fájó pont volt, hiszen – ahogy az alábbi képen is tökéletesen látszik – a Gmail messze több adatot tárol felhasználóiról, mint az Apple Mail vagy az Outlook.

A Google egyébként váltig tagadja a vádakat, és elmondása alapjánaz általa gyűjtött adatokat hasznos és személyre szabott élmények biztosítására használják. A felhasználók bármikor szabályozhatják, milyen szolgáltatásokhoz férhet hozzá az app, mely adatainkat senkinek nem adja el és nem használja fel.”

Mindenesetre elég aggasztó lehet, hogy az általunk napi szinten használt appok fejlesztői kérdés nélkül belekukkanthatnak magánéletünkbe. Az viszont mindenkinek szíve-joga, mennyire bízik abban, hogy személyes adatai valóban biztonságban maradnak. Ha viszont számít adataink védelme, a Forbes szerint ajánlatos letörölni a Gmail alkalmazást. Ha valaki úgy dönt, háta mögött hagyja a Gmailt, annak érdemes egy pillantást vetnie ezen e-mail szolgáltatókra, ahol elsőbbséget élvez a személyes adatok védelme. Továbbá összeszedtünk néhány jótanácsot annak érdekében, hogyan védekezzünk az online megfigyelés ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.