Hagyjunk fel az érzéstelenítéssel a klímaváltozás megfékezése okán?

Mondjunk le az érzéstelenítésről a klímaváltozás megfékezése miatt? A szakértők azt javasolják, hogy az orvosok csökkentsék az efféle eljárások alkalmazását negatív környezeti hatásuk következtében. 

Dr. Mohamed Fayed, a detroiti Henry Ford Health vezető aneszteziológusa, állt elő az ötlettel múlt pénteken az Amerikai Aneszteziológusok Társaságának éves konferenciáján Orlandóban.

„A globális felmelegedés egyre nagyobb hatást gyakorol mindennapi életünkre, ebből fakadóan életbevágó az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése”, magyarázta a szakorvos.

Fayed továbbá hozzátette, hogy „nem számít milyen elenyésző kihatása van, idővel ezek is összeadódnak. Aneszteziológusokként mi is hozzá tudunk járulni az ügy sikerre viteléhez. Ehhez az kell, hogy visszaszorítsuk az érzéstelenítő gáz használatát – természetesen nem a betegellátás rovására.”

Egy kutatás kimutatta, hogy a belélegzett anesztetikumok felelősek a világ szén-dioxid kibocsátásának 0,1%-áért. Ezáltal egy 1 órás műtéthez használt érzéstelenítésnek olyan foganata van, mintha megtettünk volna 755 km-t autóval – állítja egy 2010-es tanulmány.

Az érzéstelenítést csak hozzáértő szakemberek végezhetik, hiszen a túl nagy dózis agykárosodáshoz vagy kómához, illetve halálhoz is vezethet. Ezzel szemben, ha túl keveset használnak, fennáll a kockázata annak, hogy a páciens felébred a beavatkozás közben, ami komoly fájdalommal és pszichológiai traumával is járhat.

A Henry Ford Health kutatói feltevésük bizonyítása érdekében az operációk alatt -amikor az kivitelezhető volt- lecsökkentették a gázáramlás mértékét 3 literre percenként. A kezdeményezés kizárólag a belélegzett érzéstelenítőkre vonatkozott és jelentős visszaesést produkált a szerek applikálásában – sok esetben megfeleződtek a dózisok.

A rendelkezésre álló adatokat 13 000 betegtől gyűjtötték be, akik 2021 márciusa és júliusa között érzéstelenítésen estek át. Az indítványt megelőzően az esetek 65%-ában érvényesült a 3 L/perc kikötés, ez azonban azóta 93%-ra nőtt. Új célkitűzésük az, hogy ennél is kevesebb érzéstelenítőt használjanak s elérjék a 2 L/perc határt.

„A klímaváltozás megfékezése az orvostudományon is múlik, ezért elengedhetetlen, hogy különböző intézkedések kerüljenek bevezetésre. Az érzéstelenítő gáz mellőzése, a tudatos hulladékkezelés és energiahasználat mellett nagyban hozzájárul az üvegházhatás visszaszorításához.”