Hamarosan remegni fog a Hold, iszonyú káoszt okoz a Földön

A NASA 2030-ra nagyon veszélyes tengerszint-emelkedést jósol, ami tovább fokozná a már most is zajló brutális klímaváltozást.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal) egy amerikai szövetségi ügynökség, amely a tengerszintet és az árvízküszöböket figyeli és térképezi fel, amelyek szintén a csillagászati ciklusokhoz kapcsolódnak. A NASA új, a Nature Climate Change című szaklapban nemrég megjelent tanulmánya elemezte ki ezeket az adatokat, és meglehetősen aggasztó következtetésre jutott.

Úgy tűnik, hogy a Hold pályájának ingadozása a környezeti válsággal és az éghajlatváltozással párosulva a 2030-as évtizedet az árvizek szempontjából igen problémás évtizeddé változtatja, ami számos tengerparti város és közösség számára vészes jövőt jósol.

“A Hold 18,6 éves ciklusának felében a Föld normál napi árapálya elnyomottá válik: a magas árapály alacsonyabb a normálisnál, az alacsony árapály pedig magasabb” – magyarázza a NASA. “A ciklus másik felében a dagályok felerősödnek: a dagályok emelkednek, az apályok pedig süllyednek. A globális tengerszint-emelkedés a dagályokat egy irányba, felfelé tolja. A 18,6 éves holdciklus egyik fele tehát ellensúlyozza a tengerszint emelkedésének a dagályra gyakorolt hatását, míg a másik fele növeli annak következményeit.”

A kutatók remélik, hogy eredményeik nyomán az államok komoly erőfeszítéseket tesznek majd azért, hogy a lehető legnagyobb kárt megelőzzék, mind a környezet, mind az emberek védelme érdekében.

“Egyfajta kettős balszerencse sújt minket”mondta William Sweet, a hawaii egyetem oceanográfusa, a hivatala munkatársa, utalva a jelenleg zajló természeti katasztrófákra és a Hold mozgásából eredő újabb csapásokra. A kutató szerint erre mindenképpen fel kell készülniük a partvidéken élőknek, meg kell erősíteniük települések védelmét az eddig soha nem látott áradások ellen.

Úgy tűnik, hogy a jelenség hatásai már most is érezhetők. 2020 május és 2021 április között rekord-áradásokat regisztráltak a Délkelet-Atlanti partoknál, és a Mexikói-öbölben Texas és Mississippi államokban is. A jelenséget tehát nem szabad félvállról venni. Abban minden szakértő egyetért, hogy az emberiségnek minden lehetséges alternatív ki kell próbálnia ahhoz, hogy valamilyen szinten enyhíteni tudja a klímaváltozást és hatásait.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.