Az exobolygók vizsgálata új lendületet kapott

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nem csak a kriptovaluták világától, de az általunk ismert Naprendszertől is bődületes távolságra van a Tau Ceti nevű csillag. A Földünktől 12 fényéves távolságra lévő csillag a legközelebbi olyan, amely nagyon hasonlít napunkhoz és már régóta főszereplője a fantáziaregények alkotóinak. A híres Star Trek sorozat Picard kapitánya is gyakori vendég volt egy, a Tau Ceti körül keringő bolygó különleges bárjában. Mert nem csak a Tau Ceti hasonlít a Napunkhoz, de maga az a naprendszer is és ezért könnyedén elképzelhető, hogy van élet valamelyik körülötte keringő bolygón. Ezen exobolygók vizsgálata egészen mostanáig nagyon bonyolult volt.

Az exobolygók vizsgálata

Az exobolygók (bolygók, amelyek más csillagok körül keringenek) vizsgálata sajnálatos módon eléggé nehéz feladatnak bizonyult sokáig, míg végül a NASA Kepler-teleszkópja képes volt ezt megváltoztatni. Ekkor került fel az exobolygók listájára újabb több ezer bolygó. Most a NASA NexSS névre hallgató, exobolygók kutatására létrehozott hálózatának tagjai egy teljesen új módszerrel rukkoltak elő, hogy felderítsék az eddig még nem ismert bolygókat. Szimpla statisztikai módszerekkel határozzák meg azt, hogy hol lehetnek még eddig nem ismert bolygók és azok milyen nagyok lehetnek.

Exobolygók
Forrás: upr.edu

A módszer kicsit hasonlít a kirakós kirakásához, hiszen ahol látunk két kezet és egy nyakat, valószínűleg lehet egy fej is. A Dynamite nevet viselő modell számbaveszi a jelenleg ismert bolygók helyét és méretét. Minél többet ismerünk már az adott naprendszerből, annál valószínűbb, hogy az egészet ismerjük. A modell azt is feltételezi, hogy egy bolygó inkább közelebb van a napjához, mint távolabb. Ezután, exobolygókról betáplált adatok alapján, következtetéseket von le arról, hogy még mennyi és milyen bolygó lehet adott naprendszerben. De természetesen ez még bőven nem elegendő feltétel, hiszen a bolygók egymás közti távolsága is nagyon fontos. Ha túl közel lennének egymáshoz, akkor torzítanák egymás pályáját és valószínűleg meg is szűnne a normál keringés. Így lenne olyan bolygó, ami el is hagyná naprendszerét. De ezenkívül is bőven van még betáplált paraméter, például a keringési pályák hossza vagy éppen a naprendszer stabilitása.

A teszt sikeres volt

És sikeresen tesztelték is a Dynamite rendszerét, hiszen már teljesen ismert naprendszerekből egy-két bolygó elrejtése után az algoritmus képes volt egész nagy pontossággal meghatározni a hiányzó darabokat. A Dynamite-projekt célja az, hogy megtalálja azokat a bolygókat, amelyek a legközelebb vannak hozzánk. Plusz amelyek a leginkább alkalmasak lehetnek arra, hogy élet legyen rajtuk. És ennek fő célpontjai most a fentebb említett Tau Ceti körül keringő bolygók, mert még mindig csak négyet ismerünk, de becslések szerint még legalább ugyanennyi biztosan van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.