Hanyatlik a német ipar a „problémás” energiaügyek miatt

A német ipar kezdi elveszíteni üzleti vonzerejét. A külföldi befektetők távol maradnak, és figyelmüket a feltörekvő piacokra összpontosítják, állítja egy vezető vezérigazgató.

Toralf Haag, a Voith Group globális technológiai vállalat elnök-vezérigazgatója a német Die Welt újsággal vitatta meg a hazáját érintő problémákat.

Elmondta, hogy a Voith Group, amely elsősorban az energiaiparban, az autóiparban és a papíriparban tevékenykedik, eddig képes volt megvédeni magát utolsó negyedévben beindult német technikai recessziótól, azonban aggodalmát fejezte ki az ország versenyképessége, energiapolitikája és a külföldi befektetések vonzereje tekintetében.

Haag „problematikusnak” tartja Németország agresszív energetikai átállását a hagyományos energiatermelésről, például a szénről és az atomenergiáról a megújuló energiaforrásokra.

„A célok ambiciózusak, de ezeknek az eléréséhez nincs elég ösztönzés és támogatás. Kevesebb bürokráciára, gyorsabb jóváhagyási eljárásokra és gyorsabb végrehajtásra van szükségünk. A jelenlegi rendszer hosszú távon nem fog működni”– mondta az újságnak.

„A németországi befektetéssel kapcsolatos döntések egyre nehezebbek” – mondta, amikor megkérdezték tőle, hogy mennyire érzi jól magát a cége németországi központjában, Heidenheimben. „Hogy őszinte legyek, jelenleg hajlamosak vagyunk Kelet-Európát, Ázsiát vagy az USA-t választani, amikor új termelési létesítményekről van szó, mert az energia és a személyzet költségei különösen magasak Németországban, miközben a bürokrácia és a szabályozás egyre fokozottabb.”

Elmondta, hogy cégének csak az elmúlt két évben 30 új adminisztratív munkatársat kellett felvennie, hogy kezelje a fokozott bürokrácia miatt bevezetett új szabályozási kötelezettségeket.

„Szeretném felkérni a minisztériumok munkatársait, hogy ellenőrizzék, milyen hatással vannak a specifikációik közvetlenül a vállalatokon belül – hogy megvalósíthatók és észszerűek-e. Ahhoz, hogy a Voith ismét jelentős beruházásokat hajtson végre Németországban, a keretfeltételeknek alapvetően meg kell változniuk. Sajnos ez jelenleg nem úgy tűnik”– tette hozzá.

Haag „nagyon nagynak” nevezte a német iparosodás hanyatlásának veszélyét és az ipari tevékenységek csökkenését az országban, mivel a vállalatok máshová költöznek.

„Szinte minden nap azt látjuk, hogy az ipari vállalatok már nem Németországban, hanem a világ más régióiban fektetnek be. Az adminisztráció és a mérnöki munka továbbra is Németországban marad, de a termelés, amely különösen értékes egy gazdaság számára, egyre inkább máshol zajlik.

Ennek eredményeként a német gazdaság nemcsak a DNS-ét veszíti el, hanem a jövőbeli potenciálját is. Jól fizetett munkahelyeivel az ipar a jólét garanciája. Az eddig elért jólét nem tartható fenn kizárólag adminisztratív munkákkal és a szolgáltatási szektorral”– tette hozzá.
Haag aggodalmait a német ipar állapotáról szóló adatok és jelentések is alátámasztják.

A hanyatló német ipar számokban

Egy, a német középvállalkozások szövetségi egyesülete (BVMW) által végzett múlt heti felmérés kimutatta, hogy az ország középvállalati szintű igazgatóinak 26%-a fontolgatta üzleti tevékenységének leállítását, míg 22%-uk fejezte ki érdeklődését a műveletek külföldre költöztetése iránt. Az igazgatók elégedetlenségük két fő okaként a megnövekedett bürokráciát és a súlyos adóterheket említették.

Hasonlóképpen, az ipari termelés és a gyári megrendelések jelentősen csökkentek 2023 első negyedévében, beleértve a márciusi 10,7 százalékos csökkenést az előző hónaphoz képest. Ez a legnagyobb havi szintű csökkenés 2020 óta.

De nem csak a vállalatok, hanem a fogyasztók is egyre fáradtabbak. Az infláció a múlt hónapban 6,8 százalékra emelkedett, amivel megszakadt az elmúlt három hónapban tapasztalt csökkenő tendencia.