Az amerikaiak menekítik a pénzüket a bankokból

Az amerikai bankokban lévő betétek mennyisége az 1980-as évek óta nem látott mennyiségben csökkent. Az adatok szerint márciusban 22%-os zuhanás következett be.

A történelmet figyelve ez az érték lényegesen magasabbnak mondható, mint a 2008-as válságkor, mikor a betétek 10%-ot csökkentek. A mostaninál csak 1981-ben volt nagyobb zuhanás, mikor egy hónap alatt 38%-kal csökkent a bankokban tartott betétek mennyisége. Egy év alatt ez a mennyiség 18,2 billió dollárról 17,2 billió dollárra esett vissza.

A bankokban elhelyezett betétek mennyisége. Forrás: FRED.

Az M2 (készpénz, bankbetét, likvid lakossági megtakarítás) pénzmennyiség közel egy évszázad óta először esett vissza, egészen pontosan 3%-kal.

Az M2 pénzkínálat alakulása. Forrás: FRED.

A júliusi 21,7 billió dolláros csúcsról 21 billió dollárra változott, ami az utóbbi évtizedekhez viszonyítva jelentős zuhanásnak mondható. Említésre méltó, hogy az Egyesült Államok államadóssága 50%-kal magasabb, mint a teljes M2. Jelenleg az adósság 31 billió dollár, és évente akár 1 billió dollárral is növekedhet.

A bankszektor megrendülése

Az elmúlt hetek kaotikus időszakában az emberek bankrendszerbe vetett bizalma megrendült, és nem is alaptalanul. A Silicon Valley Bank, a Signature Bank, a Silvergate Bank és a Credit Suisse összeomlása után mindenki azon tűnődött, hogy vajon ezután melyik nagyobb bank jelent csődöt. Említésre méltó, hogy a bankválság terjedésével párhuzamosan a kriptopiac jelentős növekedésnek örülhetett. Egyesek úgy vélik, hogy az ilyen kiszámíthatatlan időszakban a kriptovaluták jelentik az egyetlen menedéket számukra. Ez pedig hosszú távon rendkívül pozitív hatással lehet a digitális eszközökre.

A következő néhány hónap a bizonytalanság jegyében telik a hagyományos pénzügyekben, mivel a piac továbbra is azon töpreng, hogy a márciusi válság valaminek a vége volt-e, vagy inkább a kezdete.