Hátborzongató technológia: arcfelismerővel néznék a párthűséget

Kína hátborzongató mesterséges intelligenciát használó arcfelismerő rendszert fejlesztene ki, amely érzékeli a párthűséget. Csak nehogy mindenhol elterjedjen!

Kínai kutatók olyan technológiát fejlesztenek ki, amely mesterséges intelligencia arcfelismerő segítségével megállapítja az állampolgárok párthűségét és az állami agymosásnak való alárendeltségét.

A Hefei Comprehensive Science Center által közzétett videó, amelyet később töröltek, azt mutatja, hogy a kutatók ilyen technológiát használnak arra, hogy “megállapítsák az ideológiai és politikai oktatás iránti elfogadás szintjét”.

“A kommunista párttagokat ezután a párt iránti hálaadás, a pártra való odafigyelés és a párt követése iránti elszántság szintje alapján lehet felmérni” – számol be a Telegraph.

Miután negatív visszhangot kapott az ötlet, a videót eltávolították az intézet honlapjáról, és a kínai cenzorok elkezdték törölni a közösségi oldalakról a hírt.

“A videón egy kutató volt látható, amint a Kínai Kommunista Pártot dicsőítő tartalmakat néz egy tévéképernyőn, miközben az arcbiometriai adatait, a bőr elektromos reakcióit és az agyi jelek információit gyűjti a mesterséges intelligencia program” – írja Will Henney.

A program által gyűjtött adatok ezután rangsorolják az ember tanulási hajlandóságát és érzelmi intelligenciáját, ezáltal meghatározva, hogy szükség van-e további átképzésre ahhoz, hogy megfelelő szintű támogatást mutasson a kormány felé.

A program az amerikai belbiztonsági minisztérium 9/11 utáni nevetséges “járáselemző” programját idézi fel, amely azt hirdette, hogy a járásuk alapján képes lesz felismerni a jövőbeli terroristákat és bűnözőket.

Amint az az alábbi videóban látható, kínaiak millióit már most is megakadályozzák abban, hogy politikai nézeteik miatt alapvető dolgokat csinálhassanak, mint például repülő- és vonatjegyet vásároljanak.

A kínai szociális kreditrendszer tükrében egy brit parlamenti képviselő olyan törvényt próbál elfogadtatni, amely arra kényszerítené a közösségi médiaplatformokat, hogy a felhasználóknak “igazságpontszámot” adjanak, amely aztán meghatározná a bejegyzéseik valódiságát.