Havonta 1,5 milliárd dollárt fog kapni Ukrajna az USA-tól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CBS “Face the Nation” című műsorának vasárnap sugárzott interjújában azt mondta, hogy Washington havonta 1,5 milliárd dollárt biztosít neki az államkasszába. Sok amerikainál kiverte a biztosítékot a kijelentése, mivel egyre nagyobb gondok vannak az Egyesült Államokban is.

“Az Egyesült Államok havonta 1,5 milliárd dollárt ad nekünk, hogy támogassa az Oroszország elleni harcra szánt költségvetésünket” – magyarázta az ukrán vezető, de rámutatott arra, hogy “továbbra is 5 milliárd dolláros hiány van a költségvetésünkben”. Majd arra is kitért, hogy Kijevnek ez a pénz semmire nem elég.

“De higgyék el nekem, ez közel sem elég az ukránok polgári infrastruktúrájának, iskoláinak, kórházainak, egyetemeinek, otthonainak fedezésére. Miért van erre szükségünk? Szükségünk van a biztonságra, hogy hazacsalogassuk az ukránokat”.

“Ha biztonságos, akkor jönnek, letelepednek, itt dolgoznak, adót fizetnek, és akkor nem lesz 5 milliárd dolláros hiány a költségvetésünkben. Tehát ez mindenki számára pozitív lesz” – folytatta az ukrán vezető. “Mert a mai naptól kezdve az Egyesült Államok minden hónapban 1,5 milliárd dollárt ad nekünk, hogy támogassa a költségvetésünket, hogy harcoljunk. Hogy megvívjuk ezt a háborút. Azonban, ha az embereink visszajönnek – és ők nagyon is vissza akarnak jönni – akkor itt fognak dolgozni”.

Zelenszkij szerint ha az elmenekült ukránok hazatérnek, akkor nem kell az USA-nak havi segélyt küldenie. Az ukrán elnök egy “win-win” helyzetet próbál bemutatni az amerikaiaknak, akik viszont már nem egészen vevők a dologra. Főleg azután nem, hogy a Reuters információi szerint az amerikai kongresszus a havi segély mellé készen áll újabb 12 milliárd dollárt megszavazni Ukrajna részére.

A korrupció gyanúja is felmerült

Eközben az AP hírügynökség és az NPR aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy tényleg jó ötlet-e ilyen irgalmatlanul nagy összegű támogatás nyújtani Ukrajnának. Nemrég ugyanis Zelenszkij kirúgta a legfőbb ügyészt, a hírszerzés vezetőjét és több magasrangú tisztviselőt is, amely ismét felszínre hozta a korrupció gyanúját. Sajnos az országban a féktelen korrupció és az igen ingatag kormányzás nem újkeletű dolog, melyre az amerikai és világsajtó is próbálta már felhívni a figyelmet. A Fehér Ház azonban azt nyilatkozta az elbocsátásokkal kapcsolatban, hogy az ukrán elnöknek jogában áll azt kirúgni, akit akar.

Az amerikaiakat mindenesetre nem győzte meg túlságosan Washington kijelentése. Többen nehezményezik, hogy míg az USA nagylelkűen küldi a támogatást Ukrajnának, addig az Egyesült Államokban rekordot döntött az infláció, amire 41 éve nem volt példa.