Hiába vagy vegetáriánus, nem tudod megmenteni a bolygót

“A húsnak hatalmas az ökológiai lábnyoma van, amilyen iparosodottá vált, de irreális azt gondolni, hogy a vegetáriánusok képesek lesznek megmenteni a bolygót” – mondta nemrég a mindenhez is értő Bill Gates egy indiai megemlékezésen.

A tanulmányok a globális üvegházhatású gázok 33-35%-át az élelmiszer előállítási rendszereknek tulajdonítják. Ezen tanulmányok ugyan különböznek egymástól, abban azonban mind egyetértek: az állati eredetű élelmiszerek teszik ki a legnagyobb részt, ezeket követik a tejtermékek és a rizs.

Több tanulmány is felszólította a világ lakosságát, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében egyen kevesebb húst, de Gates szerint a kérdés ennél sokkal komplexebb.

“Vajon minden indiai vegetáriánus lesz? Vajon minden amerikai vegetáriánus lesz? Nem számítok erre” – mondta Gates az Indian Express Group igazgatójának, Anant Goenkának, ahogy arról a CNBC beszámolt.

A Nature Climate Change új tanulmánya szerint a Föld 2100-ra közel 1 Celsius-fokot fog melegedni csak a mezőgazdasági metánkibocsátás miatt. Sajnos ez még akkor is bekövetkezik, ha drasztikusan csökkentjük a fosszilis tüzelőanyagok, például a kőolaj, a földgáz és a szén felhasználását.

Eközben a milliárdos vállalkozó arra figyelmeztet, hogy egy olyan hurokban ragadunk, ahol maga az éghajlatváltozás gyorsítja az üvegházhatású gázokat kibocsátó légkondicionáló berendezések használatát, miközben a hőmérséklet emelkedik.

“Ez csak rosszabb és rosszabb lesz egy kicsit minden évben. De ez az egyik legnehezebben orvosolható dolog, mert a modern gazdaságok világszerte az energiaintenzitáson alapulnak, és ezeknek az energiáknak több mint 80%-a szénhidrogének elégetéséből származik” – jegyezte meg Gates.

Gates, aki a közelmúltban az atomenergiába is befektetett, megismételte a “harmadik generációs” nukleáris technológia támogatását is, annak ellenére, hogy az eddig nem volt eléggé költséghatékony.