Hogyan buktatta le a nyomozó az első darkwebes piactér, a Silk Road megalkotóját

Gary Alford, az amerikai adóhatóság nyomozója, aki leleplezte a Silk Road alapítóját, elárulta, hogyan jutott be a darkweb egy leghírhedtebb aktorának a fejébe, és hogyan vezetett ez végül Ross Ulbricht letartóztatásához. Alford szerdán az Elliptic nevű, blokklánc elemző cég által szervezett webináriumon mesélte el nyomozásának történetét.

Silk Road

A Silk Road egy emberi, és nem technológiai probléma

Amikor Alford csatlakozott a Silk Road elleni nyomozáshoz, az már jó ideje zajlott. A nyomozó visszaemlékezése szerint a bűnüldöző szervek – köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Kábítószer-ellenes Ügynökség (DEA) – ügynökeiből álló csoport már jó ideje próbálta beazonosítani a darkwebes piactér mögött álló személyt, de addig nem jártak sikerrel.

Alford, aki az amerikai adóhivatal (IRS) különleges ügynöke volt, azt mondja, hogy a bűncselekményt emberi problémaként közelítette meg. Alford nem értett sem a Silk Road, sem a blokklánc mechanizmusához, amikor elkezdte a nyomozást, de ez nem volt számára visszatartó erő. A technológia sosem a gonosztevő.

Ahogy Alford fogalmazott: “Nem a technológia után nyomozunk, nem ezeket az eszközöket vizsgáljuk. Emberek után nyomozunk.

Alford első lépése az volt, hogy Dread Pirate Roberts helyébe képzelte magát, és elgondolkodott azon, mit tenne, ha az övé lenne egy kábítószereket árusító darknetes oldal. Hamar rájött, hogy szüksége lenne arra, hogy az emberek tudjanak a létezéséről, és hogy hol találják meg a helyet.

“Úgy gondoltam, hogy az illetőnek hirdetnie kell magát.” – mondta Alford. “Szóval hirdetéssel kellett kezdenie. És általában, ha hibázni fogsz, úgy gondoltam, mint minden másban, az elején követed el a hibákat.”

Alford ösztönei helyesnek bizonyultak. A nyomozó Google-keresésekbe kezdett. Alford végül egy “altoid” nevű figura 2011-es bejegyzésére bukkant. Egy chatszobában altoid azt írta: “Látta már valaki a Silk Roadot?”.

Ebben az egyetlen mondatban rejlett Ulbricht végső bukásának gyökere. Alfordnak végül sikerült összekapcsolnia az altoid-fiókot a [email protected] e-mail címmel.

Ne félj a kriptótól

A webinárium során Alford megismételte, hogy a technológia soha nem okolható a bűnözésért, és hogy a kriptónak nincs mitől félnie. Amikor Alford először kezdett el nyomozni a Silk Road ügyében, semmit sem tudott a blokklánc témakörében, de úgy állt hozzá, hogy tanulhat.

“Nem kell félni a kriptótól, mert amikor elkezdtem, még saját személyi számítógépem sem volt” – mondta Alford. “Csak a munkahelyi számítógépem volt, mert csak arra gondoltam, hogy adóügyi vizsgálatokat fogok végezni. Szóval alapvetően nulláról indultam. És ma itt vagyok a kibernyomozási részlegünk programmenedzsereként.”

Ami pedig Ross Ulbrichtot illeti, továbbra is Tucsonban, egy magas biztonsági fokozatú amerikai börtönben raboskodik, ahol két életfogytiglani börtönbüntetését plusz 40 évet tölt el, azaz haláláig börtönben marad.