Íme 2021-ben a világ legélhetőbb városai

Az Economist’s Intelligence Unit (EIU) közzétette éves listáját a világ legélhetőbb városairól. A Covid-19 világszerte éreztette hatását, de Európát különösen súlyosan érintette. Két egymást követő évben Bécs állt az élen, de idén a 12. helyre csúszott vissza. 

A Covid-19 világjárvány nagyon súlyos hatással volt a világ összes városára. Az európai városokat azonban különösen rosszul érintette. Ez derül ki az Economist’s Intelligence Unit (EIU) legújabb jelentéséből, a Globális Élhetőségi Index 2021-ből, amely minden évben rangsorolja a nagyvárosi életminőséget világszerte.

A Globális Élhetőségi Index évente 140 várost értékel több mint 30 paraméter alapján, öt kategóriába sorolva: politikai és gazdasági stabilitás, egészségügy, kultúra és környezet, oktatás, illetve infrastruktúra.

Idén a Covid eredményeként olyan új mutatókat vettek figyelembe, mint az egészségügyi erőforrásokra nehezedő nyomás, valamint a sporteseményekre, színházakra, koncertekre, éttermekre és iskolákra vonatkozó korlátozások.

A 2021-es rangsort azok a városok vezetik, amelyeknek a legjobban sikerült megfékezniük a világjárványt, és amelyek gyorsabban fel tudták oldani a korlátozásokat, valamint elég hamar visszatértek a normális élethez vagy legalább annak látszatához.

Ebben az értelemben Európa rosszul járt, hiszen a korlátozó intézkedések miatt sok városban nagyon szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be, melyeket egészen idén májusig fenntartottak. Bécs, mely az első helyen állt két egymást követő évben, 2018-ban és 2019-ben is, 2021-ben a 12. helyre csúszott vissza.

Németországot is megbüntették, Frankfurt, Hamburg és Düsseldorf is hátrébb szorult a listán. De nem csak Európa kapott hatalmas pofont, Kanada több városa is kiesett a top 10-ből.

A világ legélhetőbb városa: Auckland

Új-Zéland északi szigetén Auckland lett a világ legélhetőbb városa a Covid-19 járvány sikeres megfékezése miatt. Mindezt úgy tette, hogy az üzletek nyitva tartottak, a korlátozásokat pedig viszonylag gyorsan feloldották.

A határzár és az ebből adódó alacsony Covid-19-es esetszám miatt Új-Zéland nyitva tudta tartani színházait, éttermeit és más kulturális látványosságait. A diákok a pandémia ellenére továbbra is iskolába tudtak járni, így Auckland 100%-os oktatási pontszámot kapott. Ennek köszönhetően a város a legutóbbi rangsorban elfoglalt hatodik helyről az első helyre került.

A második helyen Oszaka áll 94,2 ponttal. A második legnagyobb japán város évek óta az Economist Intelligence Unit által összeállított rangsor első tíz helyezettje között van.

Az osztrál Adelaide 94 ponttal a harmadik helyen végzett. Dél-Ausztrália fővárosa kiváló életminőségéről híres. Idén azonban az ausztrál városok sikere (a rangsorban több is van) azon múlott, hogy az ország hogyan kezelte a világjárványt. Drasztikus intézkedésekkel, például a határok szinte teljes lezárásával, sikerült ezt elérni.

Wellington, Új-Zéland fővárosa 11 helyet javított az Economist Intelligence Unit legutóbbi jelentéséhez képest. A jelenlegi rangsorban a 4. helyre került. Az Economist Intelligence Unit megerősítette, hogy Új-Zéland járványkezelése megállt a helyét, így nem csoda, hogy több városa is bekerült a legélhetőbb városok közé.

Tokió a negyedik helyre küzdötte fel magát a szintén új-zélandi Wellingtonnal együtt: mindkét város 93,7 pontot kapott.

Európai városok közül egyedül a svájci Zürichnek és Genf városának sikerült bekerülniük a top 10-be.

A teljes lista innen tölthető le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.