India „véletlenül” szuperszonikus rakétát lőtt Pakisztánra

Pakisztán fővárosa, Iszlámábád azzal vádolja Indiát, hogy egy azonosítatlan, szuperszonikus tárgyat lőtt India légterébe, amivel veszélybe sorolta a helyi civileket és az ország infrastruktúráját is, miután szerda este lezuhant Mian Channu tartományban.

Március 9-én a pakisztáni légvédelmi központ egy nagy sebességgel repülő tárgyat észlelt India felségterületén. Az objektum repülési útvonala számos nemzetközi személyszállító gépet, emberi életeket és vagyontárgyakat veszélyeztetett mind az indiai, mind a pakisztáni légtérben és földön” – jelentette ki Babar Iftikhar, pakisztáni katonatiszt.

A pakisztáni hatóságok elemzéseikből arra következtettek, hogy a szóban forgó ismeretlen tárgy egy szuperszonikus rakéta volt, melyet India elvileg „véletlenül lőtt Pakisztánra egy rutinszerű karbantartás során bekövetkezett ’műszaki hiba’ miatt”. Iszlámábád a következőkben felszólította Újdelhit, hogy „legyen tekintettel az ilyen hanyag cselekedetek kellemetlen következményeire, és tegyen hatékony intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg ilyesfajta jogsértés”.

India és Pakisztán egészen 1947, India függetlenné válása óta éles riválisok. Azóta a két hatalom többször is fegyveres összecsapásba keveredett, a feszültség legutóbbi eszkalálódására például 2019-ben került sor, amikoris a két állam között légi harcok dúltak. Ami a jelen helyzetet illeti, számos katonai szakértő már korábban is figyelmeztetett a balesetek és a „téves” számítások kockázatára a két szomszéd részéről. Ugyan mindkét állam egyelőre jól kezeli a nukleáris fegyverekre szabott feltételeket, számos szakember többek között Ayesha Siddiqa, a katonai ügyek szakértője aggodalmát fejezte ki a balesettel kapcsolatban:

Tekintettel az incidensre… Indiának és Pakisztánnak kockázatcsökkentésről kellene tárgyalnia – tweetelte – Mi lenne, ha egy ilyen baleset ismét megtörténne, és súlyosabb következményekkel járna?”

Mindeközben Happymon Jacob, a Dzsaváharlál Nehru Egyetem professzora szerint mindkét fél jól kezelte a helyzetet:

„Nagy reménnyel tölt el, hogy mindkét atomfegyverrel rendelkező állam érett módon kezelte a rakétaincidens ügyét. – írta a Twitteren – Újdelhinek ugyanakkor fel kellene ajánlania, hogy kártérítést fizet a lerombolt pakisztáni házért.”