Irán csatlakozna a BRICS-hez, elege van a jelenlegi világrendből

Az iráni elnök nemrégiben élesen bírálta a jelenlegi egypólusú világrendet, és bejelentette országa csatlakozási szándékát a BRICS-csoporthoz. Az ázsiai állam ezzel a lépéssel egy többpólusú világrend megteremtését szeretné elősegíteni, a nyugati hegemónia ellensúlyozása érdekében.

Ebrahim Raisi elnök már korábban nyilvánosságra hozta Irán csatlakozási szándékát a BRICS-országokhoz, amely Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika országait foglalja magába. A Tass orosz hírügynökség szerint az ázsiai állam ezzel egy többpólusú világrend megteremtését szeretné elősegíteni.

„Elítéljük az egypólusú világrendet, amely megengedi, hogy az Egyesült Államok és három-négy másik ország a világ urának érezze magát.” – jelentette ki Raisi.

Említésre méltó, hogy még 2021-ben Irán csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO), amelyet Kína, India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán alkotnak. A szervezetet 2001-ben, Kína hozta létre politikai, gazdasági és védelmi szövetségként, és amely a világ legnagyobb regionális szervezetének számít.

Az iráni elnök megjegyezte, hogy az Egyesült Államok megpróbálta elszigetelni Iránt, és akadályozni az SCO-ba való belepésben, azonban ez kudarcba fulladt. Raisi hangsúlyozta, hogy a szervezet számos előnyt biztosít országa számára, beleértve a kereskedelem növekedését és az új piacokhoz való hozzáférést.

„Baráti kezet nyújtunk az olyan országoknak, amelyek hajlandóak együttműködni velünk. Irán a közös érdekek alapján minden állammal konstruktív kapcsolatokat akar fenntartani.” – mondta Raisi.

Az SCO nemrégiben belengette annak a lehetőségét is, hogy eltávolodnak az amerikai dollártól, és a kereskedelmet a tagországok nemzeti valutáiban kívánják folytatni. Ezenfelül a BRICS-országok pedig egy új, közös valuta létrehozásának tervét vázolták fel, amelyet várhatóan a csoport következő vezetői csúcstalálkozóján vitatnak majd meg. Ennek időpontja idén augusztusban lesz, amelynek a Dél-Afrikai Köztársaság ad majd otthont.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek