Itt az újabb környezetvédelmi ötlet: ne moss

Egyre többen vannak azok, akik azt vallják, hogy kevesebbet kell mosni a ruhákat – vagy egyáltalán nem kell mosni. Új mozgalom indult el a környezetvédők között: a no wash.

Az már nem újkeletű dolog, hogy a farmernadrágot ritkán kell mosni, hiszen a farmer a szappantól és a víztől puhává válik, a kontrasztos minták pedig megfakulnak. Ezt az elvet vallja a Levi’s farmergyártó vállalat vezérigazgatója is. De akkor mégis hogyan tisztítják az elkoszolódott ruhadarabot? Ahelyett, hogy azonnal a mosógéphez rohannának, a farmerek viselői más ápolási módot választanak, például UV-sugárzást vagy egyszerűen csak éjszakai kiszellőztetést.

Mostanra azonban a no wash denim követői nemcsak a farmernadrágot nem mossák, hanem más ruhadarabokat sem. 2019-ben Stella McCartney tervező azzal került a címlapokra, hogy a Guardiannek elmondta: “Alapvetően az életben az a szabály: ha nem kell feltétlenül kimosni valamit, akkor ne mosd ki. Nem cserélném le minden nap a melltartómat, és nem dobom be a cuccot a mosógépbe csak azért, mert már elkoszolódott. Én magam is hihetetlenül higiénikus vagyok, de nem rajongok a vegytisztításért, vagy igazából semmilyen tisztításért.”

Mások a környezetvédelem vagy az emelkedő villamosenergia-költségek miatt gondolják át a mosási szokásaikat. Mac Bishop, a Wool & Prince ruházati cég alapítója kifejtette, hogy a “kényelemre és minimalizmusra” helyezte a hangsúlyt, ami a férfi fogyasztóknak igazán bejön – “különösen azoknak, akik már eleve nem szerettek mosni”. Mivel a nőket évszázadokon át szexista mosodai reklámokkal bombázták, kevésbé lennének fogékonyak arra az ötletre, hogy ne mossák a ruháikat – elmélkedett, és a kutatások alátámasztották, hogy a nőknél a környezetvédelem hatékonyabb érv, mint a kényelem.

De mi a helyzet a szagokkal?

Most valószínűleg sokak fejében fordult meg az, hogy mi a helyzet a szagokkal? Hiszen előfordulhat, hogy egy ruhadarab nem piszkos, de beleizzadunk. A no wash mozgalom követői közül többen ecettel és vodkával permetezik be a ruhát – leginkább a hónalj részét, majd kiakasztják éjszakára szellőzni. A kezdeményezés hívei szerint a mosás hanyagolása a ruhadarab élettartamát is meghosszabbítja, emellett elképesztően sok pénzt lehet spórolni az energián, a vízen és a mosószeren.

Mark Sumner, a Leeds-i Egyetem fenntartható divatszakértő tanára szerint a mosás során a ruhadarabok elszakadhatnak, összemehetnek és elveszíthetik a színüket. Kollégájával, Mark Taylorral Sumner azt tanulmányozza, hogy a háztartási mosásból származó mikroszálak hogyan kerülnek a tengeri állatokba. Bár szerinte a környezet szempontjából a ruhamosás gyakoriságának csökkentése a helyes döntés, nem támogatja a teljes mosógép-moratóriumot.

“Nem akarjuk, hogy az emberek azt gondolják, hogy nem moshatnak ki dolgokat, mert… tönkreteszik a bolygót” – mondta Sumner a BBC Culture-nek. Az egyetemi tanárok azt is elmondták, hogy szerintük az egyensúly a fontos. Ráadásul bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő embereknek muszáj rendszeresen mosniuk a ruháikat higiéniai okokból.

Ugyanakkor a no wash hívők állítják a fenntarthatóság szempontjából jobb kerülni az állandó mosást. Többen emellett az időhiányt is kiemelték, hiszen “kinek van ideje mosni?”.