Itt van Kim Dzsongun és a covidellenes Vörög Gárda

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kim Dzsongun ismét megjelent a nyilvánosság előtt. A lefogyott diktátor üzenete az észak-koreai lakosság felé az, hogy itt az idő harcolni a járvány és az éghajlatváltozás ellen. 

Kim Dzsongun újfent nagy csinnadratta közepette lépett a színre Észak-Koreában. A köztársaság 73. évfordulóját ünneplő vezér azonban komoly meglepetést okozott mindenkinek. A diktátor és elhunyt apja minden évben arra használta ezt az eseményt, hogy veszélyesebbnél veszélyesebb rakétáival dicsekedjen. A világot minden alkalommal megdöbbentette Észak-Korea ballisztikus rakétáinak felhozatala, most viszony egy darab nem volt belőle, helyette egyenruhás katonák masíroztak, és bemutatták a Vörös Gárdát, mely tagjai munkások és parasztok. A gárda feladata nem más, mint a COVID-világjárvány elleni küzdelem. A  félkatonai szervezet, amely mintegy 5,7 millió tartalékosból áll, akik a földeken és a gyárakban dolgoznak, szabadidejükben a polgári védelemben vesznek részt – magyarázta a rezsim hírügynöksége.

A felvonulás középpontjában, amely a korábbi, nagyon hosszú ünnepségekhez képest idén egy órára rövidült, vörös védőruhás és gázálarcos emberek ijesztették halálra a lakosságot.

Egyetlen covidos sincs – valaki elhiszi?

Kim Dzsongun a Kim Il Szen térre néző teraszról figyelte az eseményeket, anélkül, hogy a szokásos beszédét elmondta volna. Június végén a diktátor “súlyos incidensről” beszélt a koronavírus elleni küzdelemben, amelyet néhány magas rangú tisztviselő “hozzá nem értése és felelőtlensége” okozott. Arról, hogy miféle incidensek történtek nem tudni semmit, hiszen az ország feje a pandémia kezdete óta azt állítja, hogy náluk nincs egyetlen covidos sem. Észak-Korea 2020 januárja óta tartja lezárva a határait, hogy megakadályozza a Kína felől érkező fertőzést. Ha fertőzött nincs is (bár nem valószínű, hogy így lenne) gazdasági válság igen, hiszen a lezárás elképesztő káoszt és éhínséget okozott az országban.

Kína volt Phenjan egyetlen kereskedelmi csatornája, és az áruforgalom blokkolása hatalmas csapást jelentett a létfontosságú áruk beszerzésében. A tájfunok és az aszály miatt a mezőgazdasági termés is elmaradt, emiatt borzalmas élelmiszerhiány ütötte fel a fejét. Kim az éghajlatváltozást jelölte meg az országot fenyegető egyik legnagyobb veszélyként.

A mostani ünnepségen felvonult Vörös Gárda tehát azt jelezné az észak-koreai lakosságnak, hogy itt az ideje a járvány és az éghajlati csapások elleni küzdelemnek, nem pedig annak, hogy újabb rakétákkal riogassa a világot. Habár ez értelmes célnak tűnhet, jobb nem elhinni a vezér szavait, ugyanis Kim Dzsongun kiváló színész. Egyszer az aggódó államférfit játszi, aki számára fontos az ország gazdasági fejlődése és a békés nemzetközi kapcsolatok, máskor a brutális diktátor szerepében tetszeleg, aki olyan lazán mészárolja le a hozzá közel állókat, mint ahogyan mi lecsapunk egy legyet.

Skizofréniáját egyébként már a felesége sem nagyon viseli el, egyes észak-koreai források ugyanis azt állítják, hogy Kim Dzsongun neje elmenekült a közös lányukkal Máltára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.