Jeff Bezos és Bill Gates szerint ez lesz az évszázad üzlete

Bill Gates és Jeff Bezos vagyonuk egy részét a Nature’s Fynd-ba fektették, egy chicagói székhelyű kis cégbe, amelynek fő tevékenysége a gomba erjesztésével nyert fehérjéből készült vegán hús.

Bill Gates, Jeff Bezos és Al Gore is azon nagy támogatók közé tartozik, akik 158 millió dollárral támogatták a Nature’s Fynd vállalatot. De mi olyan különleges ebben a kis chicagói cégben, ami felkeltette a világ legbefolyásosabb befektetőinek figyelmét? A válasz egyszerű. Egy olyan vállalat, amely a jövő nagy üzletére szakosodott: a növényi fehérjékből készült húsra.

A Nature’s Fynd egészséges és fenntartható terméket fog majd készíteni és értékesíteni, amely a mai környezettudatos világban nyerő ötletet tűnik.

A több mint 200 tagvállalatot tömörítő Plant-Based Foods Association (PBFA) szerint az alternatív élelmiszerek ágazata 2020-ban 27%-kal nőtt csak az amerikai kiskereskedelmi forgalomban. A teljes piac értéke 7 milliárd dollár volt. Eközben az NPD Group piackutató cég szerint ezt megerősítve, az alternatív termékek szállítása az élelmiszer-szolgáltatók által a különféle éttermekbe áprilisban 60%-kal nőtt az előző évhez képest.

Bezos és Gates szerint azonban ez az egész nemcsak a pénzről szól. Idén eddig az emberek több mint 262 millió tonna állati húst fogyasztottak. Ez kétszer annyi, mint amennyit 30 évvel ezelőtt fogyasztottunk. Ekkora mennyiségű élelmiszer előállítása elképesztő mennyiségű víz, takarmány és termőföld felhasználását jelenti. Egy olyan ipari lánc, amely önmagában a széndioxid-kibocsátás közel 20%-át okozza, nem is beszélve a forgalmazással járó közlekedési szennyezésről.

Bill Gates és Jeff Bezos úgy véli, hogy a világ vagy a vegán irányba megy vagy apokalipszis következik be. Ha pedig a húsmentes élet az egyetlen kiút a káoszból, akkor a két milliárdos ebből is szeretné kivenni a részét, már ami a piszkos anyagiakat illeti.

A Cornell Egyetem 1997-es tanulmánya szerint az Egyesült Államokban 320 millió hektárnyi területet használnak hústermelésre. Ezzel szemben 13 millió hektáron folyik zöldségtermesztés. Egy számszerű összehasonlítás, amely egy következtetésre vezet: sokkal kevesebb földet igényel a rizs, a szója, a kukorica vagy a paradicsom termesztése, mint a tehén-, csirke- vagy sertéstenyésztés.

A Nature’s Fynd és a vegán hús

A Nature’s Fynd céget 2012-ben Thomas Jonas és Mark Kozubal, a jelenlegi vezérigazgató és tudományos vezető alapította, és kezdetben Sustainable Bioproducts néven működött. Néhány évvel korábban Kozubal felfedezett egy gombát, a Fusarium flavolapis törzset a Yellowstone Nemzeti Park vulkanikus forrásaiban. Ő vezette azt a K+F csapatot, amely azonosította a Fy nevű fehérjét, amelynek fermentációjából a Nature’s Fynd termékek származnak.

Az erjesztést évezredek óta használják a kenyér, a sör, a bor, a sajt és más termékek előállításához, és mostanra alternatív fehérjeforrásnak bizonyul a rendkívül tápláló növényi alapú hús előállításához.

“Ahogy a teheneket, csirkéket és sertéseket évszázadokkal ezelőtt háziasították, hogy életképes fehérjeforrások legyenek, most itt az ideje ennek a második háziasításnak” – mondta Jonas egy nemrégiben adott interjúban. “Ennek a gombának a termesztése hatékony módja annak, hogy hasonlóan hasznos fehérjéket állítsunk elő.”

Hogy az evolúció köre bezáruljon, a Nature’s Fynd egy hatalmas gyárat épít Chicagóban, a 20. századi húsipar epicentrumában.

A Nature’s Fynd a legjobb példája a fenntartható élelmiszer-mozgalomnak. Küldetése a globális élelmiszerrendszerek ökológiai lábnyomának csökkentése, amelyek az éghajlatváltozással összefüggő üvegházhatású gázkibocsátás 34%-át okozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük