JK Rowling kommentjei már a kiadójánál is gondokat okoznak

  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Daily Mail jelentése szerint a JK Rowling könyveit megjelentető Hachette kiadó számos munkatársa nem hajlandó az írónő új könyvén dolgozni, miután Rowling Twitteren tette közzé transzfób megjegyzéseit – az internet pedig azonnal reagált az ellentmondó dolgozók „túlérzékenységére”.

A Hachette támogatja, a dolgozók egy része nem

JK Rowling nem először osztja meg transzfób gondolatait a világgal, azonban legfrissebb Twitter bejegyzései úgy látszik most már végleg kihúzták a gyufát: és nem csak fanjai körében, hanem már kiadójánál is.

A Hachette kiadó számos dolgozója ugyanis kijelentette, hogy Rowling transzellenes nézetei miatt nem hajlandók tovább dolgozni a könyvein. A kiadó ettől függetlenül nyilvánosan is kiállt az írónő mellett, közleményükben pedig leszögezték, hogy hisznek a szólásszabadságban és abban, hogy az alkotóiknak joguk van saját véleményük megformálásához.

Miért transzfób Rowling Twitter-bejegyzése?

Aki esetleg nem látta volna még az elmúlt napokban a közösségi médiát és a sajtót is elárasztó tweeteket, azok ezt lejjebb megtekinthetik. És hogy miért tartják olyan sokan transzfóbnak ezt a szimpla „véleménynyilvánítást”? A kérdésről bár hosszasan lehetne értekezni, meglehetősen egyszerű válasz van rá: mert uszító és hamis állítás is egyben.

Rowling nagyon okos köntösbe helyezi az állításait, ezt meg kell adni neki: női jogok szemszögéből nézi a transz helyzetet, amivel nagyon sok embert tud maga mellé állítani, hiszen a női egyenlőség célja már sokkal szélesebb körben elfogadott téma. Állítása azonban, miszerint a transz közösség tagadná a biológiai nem létezést egyszerűen úgy rossz, ahogy van: a közösség túlnyomó része ugyanis pontosan elismeri a biológiai nem fogalmát és létezését – mindössze annyit állít, hogy ha valaki transznemű, akkor a biológiai neme nem egyezik meg a társadalmi nemével (ez az a félelmetes gender kérdés, amitől úgy rettegnek azok, akiknek általában semmi közük sincsen hozzá, mert egyáltalán nem befolyásolja az életüket).

És persze, erre nagyon egyszerű azt mondani, hogy ez véleménynyilvánítás. Hiszen az, Rowling fogta a véleményét és megosztotta Twitteren – ehhez pedig van joga is természetesen, ahogy kiadója is állította. Azonban megint van különbség aközött, hogy valamihez van jogunk, és hogy valamit tényleg meg is kell-e tennünk. Mert ma a transzneműek az egyik legelnyomottabb közösséghez tartoznak. Rowling pedig egy olyan ember, akire korábbi teljesítményei miatt rengetegen hallgatnak, és akinek pontosan tudnia kell, hogy a platformjával és szavaival sok ember véleményét tudja befolyásolni: uszítani őket a transzneműek ellen vagy megmutatni azt, hogy ugyanolyan emberek ők is, mint bárki más.

Rowling sztárjai is Rowling ellen fordultak

Rowling kommentjeiből látszik, hogy ő nem érti a transzneműek helyzetét, a reakciójából pedig tisztán kisüt, hogy nem is akarja megérteni ezt: az utóbbi általában a veszélyesebb a kettő közül. Ma a transz kérdés ugyanis nem arról szól, hogy valaki „nőnek tetteti magát és nem hagyják”, hanem azt, hogy a legtöbb országban még mindig teljesen ellehetetlenítik a transzneműek név- és nemváltoztatását, ami az alapvető emberi méltóságot tiporja el. (Lásd Magyarország, ahol mindössze néhány héttel ezelőtt tették ezt újra lehetetlenné az európai jogi intézmények egységes felháborodása ellenére.)

Azért jó pár Harry Potter színész azonnal reagált a helyzetre, és ők már egy sokkal elfogadóbb véleményt osztottak meg a közösségi média oldalakon. Daniel Radcliffe és Emma Watson csak kettő a legnagyobb nevek közül, akik azonnal kifejezték támogatásukat a transzközösség mellett.

Ha pedig valaki még mindig úgy gondolja, hogy Rowling transzfób kommentje szimpla véleménynyilvánítás lenne, amihez joga van (és még esetleg támogatja is), akkor nekem már csak egy kérdésem maradt: nem véleménynyilvánítás az is akkor szintén, hogy ha kisétálok a kiadótól és azt mondom, én ezen a könyvön nem vagyok hajlandó dolgozni többet?

Miért van az, hogy Rowling kommentjei a véleményszabadságért vannak ünnepelve, míg a Hachette-nél ellentmondó dolgozók meg hirtelen „túlérzékenyek”?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.