Jön a tömeges megfigyelés az EU-ban, vége a privát üzenetküldésnek

Az Európai Parlament jóváhagyta az elektronikus hírközlési adatvédelmi rendeletet, amely lehetővé teszi az e-mail és üzenetküldő szolgáltatások számára, hogy automatikusan átkutassák az egyes polgárok összes személyes üzenetét a feltételezett gyanús tartalmak után, és ezeket jelentsék a rendőrségnek. A Zöldek/EFA képviselőcsoport európai küldöttsége határozottan elítéli ezt az automatizált tömeges megfigyelést, amely gyakorlatilag a privát digitális levelezés végét jelenti. 

A szavazáson 537 európai parlamenti képviselő hagyta jóvá az úgynevezett “Chatcontrol-t”, 133 ellene szavazott, 20 tartózkodott. A rendőrségi adatok szerint az esetek túlnyomó többségében ártatlan polgárok kerülhetnek bűncselekmény elkövetésének gyanújába a megbízhatatlan eljárások miatt. Egy nemrégiben végzett reprezentatív felmérés szerint az uniós polgárok 72%-a ellenezte üzeneteik általános ellenőrzését. Míg a szolgáltatók kezdetben választhatnak, hogy átnézik-e a felhasználók közötti kommunikációt, várhatóan ősszel megjelenő nyomon követési jogszabály minden hírközlési szolgáltatót a válogatás nélküli átvilágításra kötelez.

Patrick Breyer, a Német Kalózpárt európai parlamenti képviselője azt mondta: “Ez inkább árt a gyerekeknek, mint védi őket”

Majd hozzátette: “A tömeges megfigyelésről szóló első uniós rendelet elfogadása szomorú nap mindazok számára, akik a szabad és bizalmas kommunikációra és tanácsadásra támaszkodnak, beleértve a visszaélések áldozatait és a sajtóforrásokat. A rendelet halálos csapást mér a digitális levelezés titkosságára. Általános gátlástalanságot jelent, mely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy válogatás nélküli mindenkit megfigyeljenek – e totalitárius logika szerint a postaládánkat, az okostelefonunkat vagy a hálószobánkat is általánosan megfigyelhetnék. Az ilyen feljelentőgépek ránk szabadítása hatástalan, törvénytelen és felelőtlen.”

A gyerekek védelmére hivatkoztak a javaslat elfogadásakor

A válogatás nélküli megfigyelés nem fogja megvédeni a gyerekeket, sőt, veszélyezteti őket azzal, hogy a magánjellegű fotóikat ismeretlenek számára felfedi, és magukat a gyerekeket is kriminalizálja. Az amúgy is túlterhelt nyomozókat lefoglalja, hogy több ezer büntetőjogilag irreleváns üzenetet kell kiválogatniuk. Egy olyan szörnyű bűncselekmény áldozatai, mint a gyermekek szexuális zaklatása, olyan intézkedéseket érdemelnek, amelyek eleve megelőzik a visszaéléseket.

Az Európai Bíróság egy korábbi bírája megerősítette, hogy az EU chat-ellenőrzésre vonatkozó tervei sértik az alapvető jogokat. Patrick Breyer jogi lépéseket tervez a rendelet ellen, és keresi a visszaélések áldozatait, akik ilyen panaszosokat nyújtanának be. “A visszaélések áldozatai különösen nagy kárt szenvednek a tömeges megfigyelés miatt” – magyarázza Breyer. A szexuális erőszak áldozatai számára kritikus fontosságú, hogy szabadon beszélhessenek az elszenvedett bántalmazásról, és biztonságos térben kérhessenek segítséget. Ezeket a biztonságos tereket most elveszik tőlük, ami megakadályozza az áldozatokat abban, hogy segítséget és támogatást keressenek”.

Az Európai Bizottság már bejelentette, hogy kötelezővé teszi a csevegés ellenőrzését minden e-mail és üzenetküldő szolgáltató számára. A korábban biztonságos, végpontok között titkosított üzenetküldő szolgáltatások, mint például a Whatsapp vagy a Signal, kénytelenek lesznek hátsó ajtót telepíteni. Az EU Bizottsága által lefolytatott nyilvános konzultációból kiderült, hogy a válaszadók 51%-a ellenzi az e-mail és üzenetküldő szolgáltatók chat-ellenőrzését. A válaszadók 80%-a nem szeretné, ha a chat-ellenőrzést a titkosított üzenetekre is alkalmaznák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük