Jön az uniós klímaberendezés-megszorítás: 10-ből 8 eszköz a kukában végzi

Itt az újabb uniós megszorítás. Most a légkondicionáló berendezések kerültek az EU döntéshozóinak asztalára. Ha megszavazzák a bennük használt gázra vonatkozó szigorítást, 10-ből 8-at le kell selejtezni. 

Újabb uniós szorítás érkezhet, ezúttal a légkondicionálókra. Az Európai Unió a Green Deal nevében bejelentette, hogy az üvegházhatás csökkentése érdekében hamarosan betilthatják az F-gázként ismert fluorozott szénhidrogéneket. A döntés nemcsak a légkondicionálókat veszélyezteti, hanem a különféle hőszivattyúkat, valamint a szupermarketek álló és mozgó hűtőrendszereit is.

Ezek a készülékek ma már mindenhol megtalálhatók a magánházaktól kezdve az irodákon át a kórházakig. Egy külön iparág épült rá, amely a berendezések karbantartásával és javításával foglalkozik. Ha az EU megszavazza a zöld átállásra törekedve a gáz betiltását, az hatalmas csapást mérne erre a szektorra.

A cél egy: 2050-re klímasemlegességet kell elérni. Tavaly március 30-án az ötlet zöld utat kapott az Európai Parlamenttől, de a tárgyalások még nem zárultak le, és még mindig lehet mozgástér.

Természetesen a helyzet súlyossága és a polgárokat, valamint a vállalatokat sújtó problémák miatt több ország is ellenezte, hogy leállítsák ezen gázok használatát. A légkondicionáló berendezéseket ugyanis egyre több használják nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is. A különféle szakmai szövetségek mélységes ellenérzésüket és aggodalmukat fejezték ki, és olyan tilalmakról beszéltek, amelyek egyáltalán nem veszik figyelembe az eszközök különböző alkalmazási módjait.

Közben az olasz Confindustria szervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy a RePowerEU modellben azt tervezik, hogy a gázkazánokat fokozatos megszűntetik, és azokat légkondicionáló berendezésekkel és hőszivattyúkat pótolják. Ha az utóbbi eszközökben használt gázokat is betiltják, akkor mivel fognak fűteni az emberek? A szervezet szerint egyre aggasztóbb az EU zöld politikája, amely hol ide, hol oda kap és a szakmai szervezetekkel nem egyeztetve hoz ésszerűtlen döntéseket, amelyek következményei beláthatatlanok.

Közben az Il Messaggero olasz lap azt írta, hogy ha az F-gázt betiltják, akkor a jelenleg használatban lévő légkondicionálók 80 százalékát kellene lecserélni.

Bas Eickhout holland zöld képviselő szerint ezek az anyag “nem túl ismert, de nagyon erős üvegházhatású gáz, amely az EU kibocsátásának mintegy 2,5 százalékát teszi ki, és nagy hatással van az éghajlatra. A legtöbb esetben pedig könnyen rendelkezésre állnak természetes alternatívák”. Németország például támogatási rendszert kezdeményezett a természetes hűtőközegekkel működő légkondicionálók számára.

“De ezek Dél-Európában ismeretlen helyettesítő anyagok, és nem mindenhol lehetne őket használni” – figyelmeztetett Gabriele Di Prenda, a Daikin olaszországi vezetője és F-gáz szakértő: “A könnyen gyúlékony és robbanásveszélyes anyagok, mint például a propán, ma már tilos olyan helyeken, mint a kórházak, szállodák és mozik. Hogyan fogjuk hűteni ezeket a helyiségeket?”.