Kábítószer kereskedelembe keveredett a WazirX

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tagadja India legnagyobb kriptotőzsdéje a WazirX, hogy a napokban kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekkel összefüggésben őrizetbe vett, a helyi közösségi médiában népszerű Makarand P. Adivirkar, az ügyfelük lenne. Adivirkarra a helyi internetes közösség sokszor csak, mint „kriptokirály” hivatkozott, mivel jelentős vagyona köztudottan különböző kriptovalutákból származott.

Az Indiai Narcotics Controll Bureau (kb. Kábítószer Ellenőrzési Ügyosztály), e hét kedden vette őrizetbe Adivirkart, aki hosszú börtönbüntetésre számíthat, amennyiben bűnösnek találják. A vádirat szerint a férfi gyakorlatilag egy magát kriptobefektetőnek álcázott drogbáró, aki helyi kábítószerkereskedőktől készpénzt átvéve, annak egy részét kriptovalutákba konvertálva, a darkweben keresztül fizetett európai eredetű kábítószer szállítmányokért. A megérkezett áru pedig természetesen a készpénzben fizető megrendelő birtokába került, amivel be is zárult a kör. Nem ez az első eset, hogy a kriptovaluták és a darkweb találkoznak.

Az ügy kipattanása után népszerűvé vált Twitteren a #WazirXCaught (lebukott a WazirX) hashtag, amellyel a felhasználók arra utalnak, hogy véleményük szerint a WazirX tudott a kábítószer kereskedelemről, továbbá egyáltalán nem érdekli a vállalatot az ügyfeleik kétes, vagy egyértelműen problémás háttere, amíg pénzt kereshetnek rajtuk. Ezen az sem segített, hogy a kriptotőzsde közleményben tagadta hogy Adivirkar az ügyfelük lenne, amit sokan egyszerűen nem hisznek el, a számos erre utaló jel miatt.

Tessék lássék intézkedések

A WazirX által a kábítószer botránnyal kapcsolatban kiadott közlemény szövege szerint: „2021 június 11.-én kaptunk egy hivatalos hatósági megkeresést, Adivirkar a platformon keresztüli kriptovaluta kereskedési előzményeinek felfedésére. Miután ellenőriztük az adatbázisunkat, minden kétséget kizáróan megállapítottuk, hogy Adivirkar soha nem volt az ügyfelünk, amit június 12.-én, mindössze egy nappal a megkeresés után, kommunikáltunk is a hatóságok felé.”

A WazirX továbbá azt is kiemelte, hogy csak megerősített felhasználók tudnak üzleti tevékenységet folytatni a platformon, amihez egy részletes adatlap kitöltése, és személyes dokumentumok feltöltése szükséges. Ez egyébként összhangban van az indiai kormányzat a közelmúltban bejelentett kötelező jellegű, pénzmosás, kábítószer kereskedelem és a terrorizmus finanszírozása ellenes intézkedéseivel, de önmagában nem sokat ér.

A kritikusok szerint ugyanis semmit nem bizonyít és semmit nem ér a WazirX felületén kötelezően kitöltendő kábítószer kereskedelem, pénzmosás, és egyéb törvénysértések kiszűrésére szolgáló űrlap, amivel bárki „ellenőrzött partnerré” válhat, ha „megígéri” / nyilatkozik arról, hogy nem fog illegális tevékenységekkel összefüggésben kriptovaluta tranzakciókba bocsátkozni. A személyes dokumentumok feltöltése pedig különösen semmit nem érő Indiában, ahol szegénységben élők százmilliói a mai napig nem használják az internetet, és pár rúpiáért bárkinek készségesen megengedik, hogy lefotózzák a személyes irataikat, ki tudja milyen célból.

( Forrás )

 

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.