Két évig hülyének néztek minket, kínlódtunk a nagy semmiért?

Teljesen feleslegesen hordtunk orvosi maszkot több mint két évig. Egy kontrollált orvosi kutatásokból kiderült, hogy még a legjobban illeszkedő FFP2-es maszkok sem védenek meg minket a COVID-19-től. 

Az európai országokban azért volt sok koronavírus-fertőzött és sok halott, mert a szakértői közösség sok tagja szerint nem voltak elég szigorúak a lezárások. Bezzeg Kína aztán tudja, hogyan kell mindent és mindenkit bezárni, és a borzalmas korlátozásokat foggal-körömmel betartatni. De most már a kínaiaknak is elege van, hiszen hiába zárnak el több millió vagy akár tízmillió embert, a COVID ugyanúgy terjed.

Korábban minden azzal volt tele, hogy a felelős polgárok orvosi maszkot hordanak, hiszen a maszknak hála sem a viselője, sem pedig a környezete nem fertőzödik meg. A maszknak először elég volt egy szövetdarab az orrunk és szánk elé, aztán jött a sebészmaszk, több országban pedig az FFP2-es maszkokat tették kötelező, hiszen csak az képes megfékezni a rettegett kór terjedését.

Mindenhol arra hívták fel a figyelmünket, hogy a maszk helyes viselése életet ment. Most azonban egyértelműen kiderült, hogy gyakorlatilag semmire nem volt jó.

Az Annals of Internal Medicine egy kontrollált vizsgálatot végzett, amelyben az orvosi maszkok COVID-fertőzés megelőzésére való képességét figyelmét meg. Fontos kiemelni, hogy a vizsgálatot olyan egészségügyi dolgozókon végezték, akik a legnagyobb valószínűséggel megfelelően használják ezeket a maszkokat.

A vizsgálatban Észak-Amerikától Ázsiáig és Afrikáig 29 különböző egészségügyi intézményt vontak be, ahol a dolgozóknak hagyományos sebészmaszkot vagy a legjobb minőségű FFP2-es maszkot kellett viselniük.

Nem meglepő módon az eredmények megerősítették, hogy lényegében nulla különbség van a két maszk által biztosított védelem között.

A kutatók arra is ügyeltek, hogy a kontroll- és a kezelt csoportokban a lehető legtöbb hasonlóság legyen. De ez mit sem számított, hiszen nagyjából ugyanannyian kapták el a koronavírust, a viselt maszktól függetlenül. Azt is érdemes leszögezni, hogy a vizsgálat még a gyorsan terjedő omikron változat előtt került elvégzésre.

Már a világjárvány korábbi szakaszában is született hivatalos tanulmány, amely bebizonyította, hogy a COVID megelőzésében a maszknak nincs sok haszna, de valahogy a propaganda erről nem akart tudomást venni, sőt mindenféle sarlatánnak és konteósnak nevezték azt, aki egyáltalán megkérdőjelezte a kötelező maszkviselés értelmét. Valakinek vagy valakiknek feltehetően piszkosul nagy üzlet volt a maszkok gyártása és értékesítése.