Két orosz oligarchát is holtan találtak a héten

A források alapján a héten egymást követő napon két orosz oligarchát is holtan találtak a feleségük és gyermekeik mellett.

Vlagyiszlav Avajevet, a Gazprombank volt alelnökét lőtt sebbel találták meg még hétfőn a moszkvai lakásában – jelentette az orosz állami Taszsz hírügynökség.

A moszkvai nyomozóhatóságok az üggyel kapcsolatos nyilvános közleményben nem nevezték nevükön az áldozatokat, de Taszsz forrása szerint egy meg nem nevezett forrás megerősítette kilétüket.

A nyomozók közleményükben azt írták, hogy előnyben részesítik azt az elméletet, hogy Avajev előbb lelőtte a feleségét és lányát, majd magával is végzett.

A látszólagos öngyilkosság után másnap Spanyolországban egy másik oligarchára, Szergej Protosenyára találtak holtan, aki a jelentések szerint felakasztotta magát, mialatt a feleségét és lányát halálra késelték. A családfő mellett egy vérfoltos kést és egy baltát is találtak. Protosenya egyébként a Gazprombankkal szoros kapcsolatban álló Novatek gázipari vállalat korábbi alelnöke és főkönyvelője volt. A Telecinco tudomása szerint feleségével és lányával egy bérelt luxusvillában szálltak meg a húsvéti időszakra Lloret de Mar katalán tengerparti üdülővárosban.

A Mossos D’Esquadra, a katalán rendőrség kedden megerősítette, hogy három haláleset ügyében nyomoz, de az áldozatok nevét akkor még nem közölték. A katalán hatóság nem jelölt meg egyértelmű indítékot, de feltételezik, hogy Protosenya megölte a családját, mielőtt magával is végzett volna. Protosenya nem hagyott hátra végrendeletet és nem voltak vérfoltok a testén – jelentette továbbá az El Punta Vui. Személyes vagyonát mintegy 433 millió dollárra becsülték.

Egyik férfi sem szerepelt az ukrán-orosz konfliktus miatt kiadott nemzetközi szankciós listán .