Kiakadtak a németek: nettó lehúzás, amit az USA művel

Németország gazdasági minisztere azzal vádolta meg az USA-t, hogy csillagászati áron szállítja a gázt a megszorult európai országoknak. Azt állította, hogy egyes gázszolgáltatók hasznot húznak az ukrajnai háború következményeiből, amely az energiaárak világszintű emelkedését eredményezte.

Németország gazdasági minisztere azzal vádolta az Egyesült Államokat és más “baráti” gázszállító államot, hogy csillagászati árakat szabtak a szállításaikért, hasznot húzva az ukrajnai háború következményeiből.

“Egyes országok, köztük baráti országok is, néha csillagászati árakat kérnek [a gázért]. Ez természetesen problémákkal jár, amelyekről beszélnünk kell” – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter a NOZ című regionális német lapnak adott, szerdán megjelent interjújában. Több szolidaritást kért az Egyesült Államoktól, amikor az energiahiányos európai szövetségesei megsegítéséről van szó.

“Az Egyesült Államok kapcsolatba lépett velünk, amikor az olajárak felszöktek, és az európai nemzeti olajtartalékok megcsappantak. Úgy gondolom, hogy ez a szolidaritás a gázárak megfékezésére is jó lenne” – mondta.

A CNBC megkereste a Fehér Házat, hogy válaszoljon a megjegyzésekre, de nem kívánták a német politikus véleményét kommentálni.

Habeck, az Olaf Scholz balközép kancellár által vezetett berlini kormánykoalícióban részt vevő német Zöld Párt társelnöke szerint az EU-nak is többet kellene tennie a régió gázválságának kezelése érdekében, mivel az ukrajnai háború és az Oroszországgal való kapcsolatok romlása miatt az országok alternatív szállításokért küzdenek, ami még inkább nyomást gyakorolt az árakra.

A moszkvai állami tulajdonú gázóriás, a Gazprom az elmúlt hónapokban drasztikusan csökkentette a közösségbe irányuló szállításokat, főként a nemzetközi szankciók miatt, valamint azért, hogy megbüntesse Európát Kijev támogatásáért.

Habeck szerint az EU-nak “egyesítenie kellene piaci erejét, és az uniós államok intelligens és összehangolt vásárlási magatartását kellene megszerveznie, hogy az egyes uniós országok ne licitáljanak egymáson túl, és ne hajtsák fel a világpiaci árakat”.

Az európai piaci erő “óriási”, csak ki kell használni – jegyezte meg a német hírportál.

Nagy bajban lehet Németország

Európa kemény tél elé néz, a régióban gázhiányt jósolnak. Az olyan országok, mint Németország, évtizedek óta nagymértékben függenek az orosz gázszállításoktól, amelyek hatalmas energetikai infrastruktúrával rendelkeznek, például az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékekkel, amelyek célja, hogy Oroszországból a Balti-tengeren keresztül Németországba szállítsák a gázt.

Míg a 11 milliárd dolláros Északi Áramlat 2 gázvezeték soha nem is indult el, mivel Németország megtagadta a vezeték üzembe helyezését Oroszország februári ukrajnai invázióját követően, az Északi Áramlat 1 a Moszkva és Brüsszel közötti kapcsolatok elmérgesedésének bizonyítékává vált.

A nyár folyamán a gázszállítások a vezetéken keresztül látszólag Moszkva szeszélye szerint álltak le és indultak újra, bár Moszkva mindig karbantartási munkálatokra és szankciókra hivatkozott a szállítás leállításának okaként. Szeptemberben azonban teljesen leállt a szállítás.

A közelmúltban Oroszország és Európa energiakapcsolatai a szó szoros értelmében megsérültek, mivel a múlt hónapban gyanús körülmények között szivárgások keletkeztek az Északi Áramlat gázvezetékben.

Oroszország tagadta, hogy szabotálta volna a vezetékeket, a jelentések szerint azonban a víz alatti robbanások több helyen is megrongálták a csöveket. Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki, és az EU “erőteljes” választ ígért az energiainfrastruktúrája elleni támadásokra.