Kína mélytengeri kikötőt venne Óceániában

Az Australian Broadcasting Corp. birtokába került új dokumentumok szerint egy kínai állami cég egy mélytengeri kikötő és egy második világháborús repülőpálya megvásárlását tervezi az óceániai Salamon-szigeteken.

Kína szigetet vesz

A Peking közvetlen irányítása alatt álló China Forestry Group Corp. beszerzési helyszíneket keres. Többek között egy erdészeti ültetvényt szemelt ki a kör alakú Kolombangara szigeten – ezen a szigeten kiterjedt harcok zajlottak a szövetségesek és a birodalmi Japán között a második világháború alatt.

Az ültetvény a sziget kétharmadát fedi le, összesen 38 ezer hektár erdő. De van a területen mélyvízi kikötő, leszállópálya és nagy sík területeket is foglal magában.

Kolombangara a Salamon-szigetek nyugati tartományán belüli Új Georgia szigetcsoportjának tagja. Egy jelentős tonhal halászati ​​csomópont, Noro, valamint Munda városa közelében található, ahol már most is kiterjedt kínai beruházások zajlanak a repülőtéren.

A vásárlással kapcsolatos tárgyalások már 2019-ben elkezdődtek, amikor a China Forestry Group delegációja ellátogatott a szigetre. Azonban a delegáció csekély érdeklődést mutatott a fák iránt. Úgy tűnik a jelek szerint valójában a rakpart és annak mélysége érdekli őket.

Az ültetvény jelenleg tajvani és ausztrál magánrészvényesek, valamint a Salamon-szigeteki kormány tulajdonában van. Ez utóbbi pedig szoros kapcsolatot ápol a Kínai Kommunista Párttal.

Az ültetvénygyártó cég, a Kolombangara Forests Products igazgatótanácsának tagjai levélben fordultak Penny Wong ausztrál külügyminiszterhez, amelyben aggodalmukat fejezték ki Peking érdeklődése miatt. Az ausztrál külügyi és kereskedelmi minisztérium azonban azt válaszolta, hogy nem avatkozik be ebbe a konkrét tranzakcióba. Az ausztrál kormánynak már vannak befektetései a Salamon-szigeteken annak érdekében, hogy visszaszorítsák Kína folyamatos befolyását, ideértve a Noro halászati ​​és konténer központi munkákat, valamint hat mobiltelefon-torony finanszírozását országszerte.

Peking befolyása elméllyülhet a Salamon szigeteken

A kínai távközlési óriás, a Huawei továbbra is együttműködik Salamon-szigetek kormányával, hogy 200 mobiltornyot építsen a szigeteken. A Huaweit 2018-ban biztonsági aggályok miatt kitiltották Ausztrália 5G hálózatából – ezt a lépést több demokratikus kormány is megtette a következő években, köztük az Egyesült Államok, Japán, az Egyesült Királyság, India és Tajvan is.

A Salamon-szigetek miniszterelnökéről, Manasseh Sogavareről is kiderült, hogy a decemberi bizalmatlansági indítványt megelőzően egy titkos, Peking által támogatott alapot állított fel. Összesen 80 000 dollárt osztott szét minden hozzá hű parlamenti tagnak – és semmit sem adott azoknak, akik ellenezték őt.

Az ültetvényről szóló megállapodás nem az első jele Peking katonai érdekeinek a régióban. Áprilisban olyan dokumentumokat szivárogtattak ki, amelyekből kiderült, hogy a kínai állami légiközlekedési vállalat, az Avic International Project Engineering Co. a Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészetének (PLAN)  infrastrukturális projektjeinek fejlesztési helyszíneit kereste.

Sogavare azonban továbbra is tagadja, hogy a pekingi rezsim katonai bázist hozna létre a területen.