Kínában már akkor is letiltanak, ha nem tetszik a fejed


Az már régóta köztudott, hogy a kínai internetes cenzúra kegyetlen. Az ázsiai ország szigorúan ellenőrzi a politikai vezetésről tett megjegyzéseket, fotókat, mémeket. Most egy kínai operaénekes is a cenzúra áldozatává vált, habár semmit nem tett. Egyetlen bűne az, hogy elképesztően hasonlít a kínai elnökre, Xi Jinping-re. 

Liu Keqing Európában él, de a legtöbb követője Kínában van. Liu a ByteDance TikTok alkalmazását használja arra, hogy elérje folyamatosan növekvő rajongói táborát. Különböző oktatóvideókat oszt meg a férfi, amelyekben az éneklés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Az énekes fiókját viszont már harmadik alkalommal blokkolják a népszerű applikáción. Magyarázatként azt kapta nemrég, hogy képei megsértették a felhasználói szabályzatot. Több mint 40 ezer követőjének a Douyin alkalmazáson azt írta, hogy bemutatta személyazonosító okmányait az illetékes szerveknek, ezért bármikor feloldhatják profilját.

Liu azt nyilatkozta nemrég a New York Times-nak, hogy nem érti, miért tiltják le rendszeresen.

Micimackó sem maradhatott

A kínai férfiról annyit tudni, hogy 63 éves, és nagyon hasonlít a 67 éves kínai elnökre, Xi Jinping-re. Nemcsak az arcuk hasonlít, de azonos magasságúak, a hangjuk is megegyezik, és mindkettő Pekingből származik. Liu fiókját tehát nem azért tették elérhetetlenné, mert megsérti a szerzői jogokat, hanem mert hasonlít az elnökre, és megjelenésével nem megfelelő képet fest az ország első emberéről. A kínai cenzúra tehát annyira szigorú, hogy még azért is blokkolnak embereket, ha nem tetszik a képük az állam vezetésének.

Nem ez az első eset, hogy valakit azért tiltanak le az interneten, mert a hatóságok hasonlóságot vélnek felfedezni köztük és az elnök között. Korábban egy kínai ételkereskedő fiókját azért kapcsolták le, mert a férfi nagyon hasonlított Xi Jinping-re. Szerencsétlen semmit nem tett, csak sertéshúsos szendvicset szolgált fel. A kínai cenzúrának még Micimackó is szúrta a szemét, akit 2017-ben be is tiltották, mert sok kínai internetes felhasználó azon viccelődött, hogy a rajzfilmhős olyan, mint az elnök. Kína vezetőjét pedig nem lehet egy kövér mackóhoz hasonlítani.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.