Kinyitottak az olasz vendéglátósok a tiltás ellenére, rommá büntették őket – Már egy jogász is mellettük áll

Olaszországban múlt hét pénteken több ezer vendéglátós nyitott ki a kormány tiltása ellenére. A tiltakozókra néhány percen belül lecsaptak a rendőrök. Komoly büntetést kaptak nemcsak a vendéglősök, de a vendégek is. Több helyet bezárattak a hatóságok. Már híres ügyvéd is az éttermesek pártját fogja, véleménye szerint alkotmányellenes Giuseppe Conte rendelete.

Rómától Nápolyig, Milánótól Veronáig több ezer vendéglátós döntött úgy múlt pénteken, hogy az olasz kormány rendelete ellenére mégis megnyitja a vendéglátó egységét. Az #IoApro, azaz az én megnyitok nevű kezdeményezéshez nagyjából 50 ezer vendéglős csatlakozott, de a végén jóval kevesebben merték ténylegesen megnyitni éttermük kapuit. Alacsony részvétel mellett, szimbolikus megnyitással, illetve flashmob-bal tiltakoztak többen a kormány intézkedései ellen, amelyek miatt olasz vendéglősök ezrei kerültek a csőd szélére. Támogatást nem kapnak az államtól, a házhozsszállítással pedig nincsenek kisegítve. A már egy éve tartó korlátozások után kézzel fogható megoldást akarnak a szektorban dolgozók.

Vagy dolgoznak, vagy a család nem eszik

Többen úgy döntöttek, hogy mégis megnyitnak, de örömük nem tartott sokáig, hiszen több helyen megjelentek a rendőrök néhány percen belül a nyitás után. Nemcsak a vendéglátósok kaptak büntetést, a vendégek sem úszták meg. A tiltakozás egyik legkiemelkedőbb alakja Momi El Hawi firenzei vendéglős volt, aki 3 étterem tulajdonosaként azonnal 8 bírságot szedett össze. Nemcsak ő kapott tetemes büntetést, hanem a pesarói La Grande Bellezza étterem tulajdonosa is. Umberto Carriera vendéglátóhelye 21:45-kor kiállította az utolsó vacsorázók számláját, hogy a vendégek még a 22 órás kijárási tilalom előtt hazaérjenek. A vendégeket azonban a település határában megállították a rendőrők és megbüntették őket. A férfi éttermét 5 napra bezáratták a hatóságok, de ő közölte, hogy január 15-től kezdve minden este megnyit, még a bírság sem állíthatja meg.

A legnagyobb botrányt talán az kavarta, hogy a Vo’ Euganeo nevű településen a Nuova Locanda nevű helyet – ahol az első olasz koronavírus-áldozat iszogatott – azonnal bezáratták a csendőrök. A hely a COVID-19 első gócpontjának számított még márciusban Olaszországban, azóta szinte ikonikus hely lett. A hatóságok megbüntették a bárban kávézó vendégeket és a tulajdonost is fejenként 400 euróra.

Van, aki szimplán engedetlenségnek nevezte az éttermesek megmozdulását, van, aki viszont élet-halál harcnak. A római Casilino kerület egyik vendéglátója nyitáskor azt mondta, hogy vagy kinyit vagy éhen hal. Itt már nem az kérdés, hogy ki engedetlen és ki nem. Szerinte a csőd szélére sodródtak a vendéglátóhelyek és most már nem tudnak tovább várni a kormány nem létező segítségére.
A már fentebb említett vendéglátós, Alessandro közölte, hogy az újranyitás előtt felhívták a rendőrkapitányságról és azt tanácsolták neki, hogy maradjon zárva. De közölte, hogy nem engedheti meg magának azt, hogy zárva maradjon. “Nem állunk harcban a rendőrséggel, csak megpróbáljuk megmenteni az életünket. Személy szerint én, mint a vállalat tulajdonosa március elejétől a mai napig 1700 eurót kaptam. Ezzel mehetek a segélyszervezethez. A túlélésért küzdünk, felemeljük a fejünket és megpróbálunk békés lázadást indítani.”

A házhozszállítás nem jött be

A házhozszállítás és az elvitel szinten semmit nem hoz, hiszen a forgalom nagy részét az italfogyasztás teszi ki. Támogatást pedig nem kap a szektor. A járvány februári kitörése után kaptak a vendéglátóhelyek 15 ezer eurót, de soknak ez éppen az egy havi bérleti díját futotta ki. Egy vendég Alessandro éttermében azt mondta: “Azért vagyok itt, hogy támogassan az olasz vendéglősök tiltakozását. Nem félek a szankcióktól, ezek törvénytelen intézkedések, nem félek a Covidtól sem, hiszen itt minden biztonsági intézkedést betartanak. Nekünk van fix jövedelmünk, így azok mellett kell állnunk, akik mindent elveszíthetnek.”

Több étterem kinyitott Veneto tartományban is, melyet tavaly márciusban nagyon súlyosan érintett a koronavírus-járvány. Treviso provinciájában mindössze 15 étterem merte bevállalni azt, hogy a korlátozások ellenére kinyit. Jelmondata minden vendéglátósnak ugyanaz volt: Azt kérjük, hogy dolgozhassunk. Jogunk van dolgozni és a családjainkat eltartani.”

Egy venetói településen működő bár tulajdonosa azt mondta, hogy 2020 egy katasztrofális év volt. “Már korábban is válság volt, amin megpróbáltunk túljutni. Tavaly 73%-kal kevesebb forgalmat bonyolítottunk le. A minimum az, hogy nyitva tartunk és tájékoztatjuk az embereket arról, hogy létezünk. Azt kérném a politikusoktól, hogy szálljanak le az emelvényről és beszéljenek az emberekkel, kérdezzék meg, hogy mire van szükségük, és ha azt akarják, hogy otthon maradjunk, legalább azzal legyenek tisztában, hogy a bérleti díj, az adók és az alkalmazottak kifizetéséhez havonta 15 ezer euróra van szükségünk a túléléshez.”

Egy mások fogadó tulajdonosa azt nyilatkozta, akkor is kinyit, ha megbüntetik. Ő 4400 eurós támogatást kapott, de csak az elmúlt kép hónapban 20 ezer euró adót fizetett. Az adófizetési kötelezettséget az állam nem függesztette fel, kinyitni nem lehet, akkor mégis miből fizessenek a vendéglősök?! A vendéglátós hölgy kijelentette: “Magunkra maradtunk, a szakmai szövetségek is eltűntek. Sajnálom, de van családunk és jogunk van a szabadsághoz. Mi nem csinálunk semmi rosszat, csak dolgozni akarunk. Ezek megölik az idegenforgalmat, ami Olaszország szíve. Olyan mintha az autóipart elvennék Németországtól. Ha az engedélyemet bevonják, az a bíróságon megtámadható. Én emberekkel dolgoztam csakúgy, mint a 70 éves szüleim. Egyikünk sem betegedett meg. Egyedül a 95 éves nagymamám, aki egy idősek otthonában él bezárva.” Szerinte ez az egész vagy a kormány tehetetlenségének a következménye vagy szándékosan el akarja lehetetleníteni a középosztályt, az állampolgárok jövőjét és az olasz gazdaságot.  

A kereskedelmi és vendéglátós szervezetek mossák kezeiket

A megmozdulás mellé állt az az olasz polgármester, Vittorio Sgarbi is, akiről még néhány hónapja mi is írtunk.  Több párt politikusa is szolidalitást vállalt a vendéglátósokkal. A kezdeményezéshez a Telegramon több tízezren csatlakoztak, a szakmai szervezetek viszont hátat fordítottak. Giancarlo Banchieri, a Fiepet Confesercenti elnöke kijelentette: “Megértjük az ágazat szereplőinek kétségbeesését, de nem osztjuk és nem támogatjuk a tiltakozást. A törvényeket tiszteletben kell tartani, azon dolgozunk, hogy megváltoztassuk őket, de azok, amik vannak tiszteletben kell tartani. Úgy gondoljuk, hogy ez a tiltakozás kontraproduktív hatással lesz az ágazatra, bírságokkal tele.”

Nemcsak a Confesercenti vállalkozói szövetség, hanem a Confcommercio (kereskedelmi és turisztikai szövetség) is megbélyegezte a vendéglátósok megmozdulását. Arra figyelmeztetett, hogy a kezdeményezés jogellenes, ezért teljes mértékben elhatárolódik ettől. Eközben egy híres jogász az éttermesek pártjára állt. Marco Valerio Verni olyan vendéglátásoknak ajánlotta fel szolgálatait, akik méltóságteljesen szembementek a törvénnyel és kinyitottak. Verni azt mondta, “úgy döntöttem, hogy a vendéglősök mellé állok és jogi segítséget nyújtok nekik. Ez egyfajta békés tiltakozás a részükről, amely nem hasonlítható azokhoz a zavargásokhoz, amikor csak azzal a céllal vonulnak emberek az utcára, hogy összetűzést szítsanak.” A jogász úgy véli, hogy ezek az intézkedések törvénytelenek, hiszen a vendéglátósoknak is van családjuk, akit el kell tartani. Joga van mindenkinek ahhoz, hogy dolgozhasson.

Már közel egy éve szenvednek a vendéglősök, az edzőtermek és a kereskedelmi egységek tulajdonosai az állandóan változó intézkedésektől, melyek sok vállalkozót térdre kényszerítettek. Rengeteg vállalat végleg bezárt, hiszen bevétel híján nem lehet sokáig húzni. A híres ügyvéd szerint az olasz kormány intézkedései egy fabatkát sem értek.Majdnem egy éve lezárások és korlátozások között élünk, a vállalkozásaink csődbe mentek eredménytelenül. A John Hopkins Egyetem által 2020 decemberében közzétett tanulmány Olaszországot a világ azon országai közé sorolja, ahol százezer lakosra a koronavírus a legtöbb áldozatot szedte. Az éttermek és edzőtermek bezárása senki számára nem volt hasznos, éppen ellenkezőleg, hozzájárult e tevékenységek halálához.”

Majd hozzátette: “Kétségtelen, hogy ez a helyzet csak a maffiának kedvez. A válságban lévő vállalkozók a bűnszervezetektől kérhetnek kölcsönt, majd mindent uszorakamattal kell visszafizetniük. Ebből viszont két dolog következik: a céget bűnözők vásárolják meg, vagy a kereskedőt arra kényszerítik, hogy kifizesse a soha véget nem érő adósságot. A maffia valószínűleg élvezi a helyzetet. Rengeteg vállalkozás vagy a maffia kezébe kerül vagy felvásárolják a kínaiak.” 

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük