Komoly technológiai változások mehetnek végbe a mesterséges intelligencia területén Magyarországon

Magyarország élni kíván a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, a technológiai változások nyertese kíván lenni, jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter kedden a Debreceni Egyetemen (DE), ahol bemutatta az ország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiáját.

Palkovics László azt nyilatkozta, hogy Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK), amelynek több mint 250 tagszervezete van, ezernél több szakértővel vett részt a stratégia kidolgozásában. Alapvetések, technológiai fókuszterületek, projektek kijelölésével fogalmazzák meg, hogy mi szükséges az MI megvalósításhoz.

A stratégia alapján fel kell készíteni a magyar társadalmat és a gazdaságot arra, hogy ez a technológia már itt van, így próbáljuk meg alkalmazni, hangoztatta a miniszter. Külön kiemelte az automata és önvezető járművek fejlesztését. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország ezen a területen már sokat tett le az asztalra, hiszen tesztpálya épült, oktatási-kutatási programok indultak el, és kutató központot is létrehoztak. Palkovics “a mindennapi életünket könnyebbé tevő” területek közül kiemelte az ügyintézést, amikor mesterséges intelligenciával működő gépekkel kerülünk elsődlegesen kapcsolatba például a posta, a kormányhivatal, vagy a bankok ügyfélszolgálatainál, de mesterséges intelligenciával szabályozzák például az öntözést az agrárium területén.

Képeznék a lakosságot

“Gyorsan közel kell hozni ezt a technológiát az emberekhez”, jegyezte meg. A mesterséges intelligencia adatokra épül, meglévő adatokból hoz döntéseket, ezért az embereknek a jövőben nem csak pénztárcájuk, hanem adattárcájuk is lesz, ami megkönnyíti az ügyintézést. A miniszter a MIK elnökével, Jakab Rolanddal bemutatott egy prezentációt, amelyben a stratégia legfontosabb elemeire hívták fel a figyelmet. Úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia 2030-ra 11-14%-ot adhat hozzá a nemzeti össztermékhez Magyarországon.
A Mesterséges Intelligencia Stratégia szervezeti hátteréről elmondta: Budapesten felállítják a kormányzati struktúrába illeszkedő Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (Navü), Debrecenben pedig az adatok elemzésével foglalkoznak, amihez újabb szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre.

A kutatás-fejlesztés területéről kiemelte, hogy már megalakult az MI Nemzeti Laboratóriuma, amelyen keresztül szeretnének a jövőben minél több világhírű kutatásba bekapcsolódni. Magyarország elkötelezett a stratégia megvalósításában, így csatlakozott a finnországi kezdeményezéshez és célul tűzte ki, hogy az ország lakosságának 10%-a, mintegy egymillió embernek legyen valamilyen szintű ismerete a mesterséges intelligenciáról, a lakosság egy 1%-ának, százezer ember pedig képzésben vegyen részt, és tanfolyamok keretében szerezzen ismereteket az új technológiákról.

Forrás: MTI

További érdekes cikkeink:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.