Konzervatív francia elnökjelölt polgárháború veszélyére figyelmeztet

Xavier Bertrand konzervatív elnökjelölt szerint Franciaországot polgárháború fenyegeti az erőszakos bűnbandák és az ellenőrizetlen tömeges bevándorlás miatt.

Bertrand a Hauts-de-France régiós tanács elnöke, és jelenleg a harmadik helyen áll Emmanuel Macron elnök és Marine Le Pen mögött a jövő áprilisban megrendezésre kerülő országos választások előtt.

„Ma valóban fennáll a polgárháború kockázata”mondta Bertrand a Le Grand Jury politika műsor keretében még vasárnap.

„A Köztársasági elnökének mindent meg kell tennie, hogy elkerülje, és ez mindenekelőtt megköveteli, hogy a bűncselekmények elkövetői meg legyenek büntetve. Minden szankciónak a végén ítélettel kell végződnie.”

Bertrand a nagyvárosok határát sújtó erőszakos bűnözésre utalt, ahol bevándorló csoportok radikalizálódott gettókban telepedtek le és nem hajlandók beilleszkedni.

A rendőrséggel folytatott erőszakos összecsapásokba keveredett bűnözők megölésére válaszul megszokottá váltak a zavargások az olyan városokban, mint Párizs és Lyon.

“Vannak bandák, bandák, amik Kalasnyikovokkal harcolnak, ez nem jelent polgárháborút?” – kérdezte Bertrand.

A helyzet annyira instabillá vált, hogy egyes kommentátorok, köztük Bertrand elnöki riválisa, Eric Zemmour is, felszólítottak Macront ezen területek “erőszakos visszahódítására.”

Az ilyen gettókat Salah Abdeslam is kihasználta, aki a párizsi dzsihadista indíttatású mészárlása után a Brüsszelben található Molenbek negyedben bujkált 4 hónapon keresztül, ahol nagy számban élnek bevándorlók.

Egy áprilisban végzett közvéleménykutatás szerint a francia állampolgárok többsége úgy gondolta, hogy valószínűsíthető a polgárháború valamilyen formája a kudarcba fulladt multikulturalizmus és a francia identitás elleni támadások miatt.

A közvéleménykutatást egy levél indította, amelyet 1000 katona, köztük 20 nyugdíjas tábornok írt alá figyelmeztetve Macron elnököt a Franciaországot fenyegető “számos halálos veszélyre”, beleértve az “iszlamizmust és a banlieue hordáit”, utalva a széttördezett külvárosokra, ahol magas számban élnek bevándorlók és magas a bűnözési ráta is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük