Korrupcióval vádolják az amerikai pénzügyminisztert

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert korrupcióval vádolják, mivel 7,2 millió dollárt kaszált csak a Citi banktól és a Citadel fedezeti alaptól beszédéért, amit Zoom hívások keretében tudott le. 

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere arról híres, hogy a kriptovalutákat ekézi. Rendszeresen kritikákkal illeti a digitális pénzeket, és azt hangoztatja, hogy a bűnözés és a terrorizmus finanszírozásához, illetve pénzmosásra használják azokat. “Szent” Yellent most viszont korrupcióval vádolják. 2020-ban a pandémia miatt a fél világ le volt zárva, nem volt ez másként az Egyesült Államokban sem. A pénzügyminiszter asszony viszont így is 7,2 millió dollárt keresett beszédeivel, aminek többségét az otthonából, Zoom hívásokon keresztül bonyolította le.

Yellen további milliókat kapott olyan bankoktól, mint például a Barclays, a BNP és a UBS. Míg a hölgy kormányzati fizetése mindössze évi 221 400 dollár, addig csak a Citi több mint 7 millió dollárt fizetett ki neki. Ráadásul érdemes azt is megjegyezni, hogy Yellen vagyonát 20 millió dollárra becsülik, tehát egy év alatt nettó vagyonának majdnem felét kapta mindössze egyetlen banktól.

Most már a valódi munkaadóit, a bankokat és nem az Egyesült Államok kormányát szolgálja, ahogy Ron Hammond, a Blockchain Association kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója mondta. A pénzügyminiszter minden cselekedetét lazán befolyásolhatják a bankok. Yellen most pedig arra törekszik, hogy a földbe tiporja a Citi és a Barclays versenytársait.

Durva kriptoszabályozás, mely ellehetetlenítené a piacot

Az Egyesült Államok kongresszusa alig több mint egy hete fogadott el egy 14 pontból álló, 1200 milliárd dollárról rendelkező gazdaságélénkítő csomag-tervezetet, amelybe belecsempésztek, egy korábban nem is említett, kriptovalutákkal foglalkozó részt is. A törvény arra kötelezne mindent kriptovaluta szolgáltatást kínáló céget – melyeket brókernek titulál – (tárcaszolgáltatók, bányászpoolok, kriptotőzsdék), hogy vezessenek nyilvántartást a kriptotranzakciókat végrehajtó felhasználókról, majd segítsenek ezen felhasználók beazonosításában.

Aki egy kicsit is jártas a kriptók világában, az tudja, hogy ezt kivitelezni sokszor lehetetlen, hiszen rengeteg szolgáltatás nyílt forráskódú, ezért nincs mögötte szervezet, mely rögzítené ezeket az adatokat. A törvénytervezet szerint az a fejlesztő, aki részt vesz bármilyen szolgáltatás fejlesztésében, a jövőben felelőssé tehető majd minden felhasználójának cselekedetéért,és ha nem rögzíti azok tevékenységét, jogsértést követ el. Az új alkalmazások fejlesztőit ez elrettentené minden jellegű megoldás létrehozásától, a már meglévőeket pedig eltiporná.

Bár három képviselő enyhítésként a bányászokat, a tárcaszolgáltatókat és a szoftverfejlesztőket mentesítette volna a brókerré válás alól, végül nem sikerült döntés hozni. A Fehér Ház és Yellen egyértelműen az iszonyúan szigorú szabályozás felé hajlik, ezért sokan attól tartanak, hogy végül a kriptopiacot totálisan ellehetetlenítő szabályozást fogadják el.

Többen arra gondolnak, hogy Yellen bestiális fellépése mögött az őt pénzelő bankok állnak, akik örök ellenségei a kriptovalutáknak. Számos szakértő úgy véli, hogy a tisztelt pénzügyminiszter asszonyra nagy nyomás nehezedik a bankok részéről, de hát a 7 millió dollárét meg kell keményen dolgozni.

Ha a törvénytervezet módosítás nélkül megy át, akkor az Yellen és a patronáló pénzintézetek számára óriási siker, az amerikai felhasználók számára viszont hatalmas veszteség. Jogosan gondolhatnák azt, hogy ez nyílt megvesztegetés, röviden KORRUPCIÓ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.