Kriptosokra vadásznak már a Tinder appon is

A kriptovalutákkal kapcsolatban mindig szó esik arról, hogy decentralizáltságuk okán még inkább figyelni kell, hiszen még könnyebben áldozatául eshetünk egy-egy csaló cégnek vagy influenszernek. De tévedés azt hinni, hogy veszélyben csak akkor vagyunk, ha egy számunkra ismeretlen címre kérnek minket utalni. A Casa kriptotárcás cég blogján került bemutatására egy hihetetlen történet, ami egy ismerkedős appon kezdődött. A főszereplő férfi a Tinder appon bukkant rá egy olyan nőre, aki kriptokereskedőként tüntette fel magát. És mivel hősünk is érdeklődik a kriptopiac iránt, egyből úgy gondolta, ez közös kapcsolódási pont lesz.

A Tinder app minden szempontból fokozott óvatosságot igényel

Az első találkozás alkalmával túlságosan sokat nem került szóba a kriptovilág, de nagyon jól alakultak a dolgok, így egy kis idő múlva már a férfi lakásán tartózkodtak kettesben. Amikor azonban hősünk kiment a mosdóba, nagy valószínűséggel a nő a világ egyik legveszélyesebb drogját, szkopolamint kevert az italába. A szkopolaminról közismert, hogy blokkolja az emlékek kialakulását, egyfajta hipnotikus állapotot hoz létre, ezért rendkívül veszélyes parti- és randidrog. Szóval ahogy a férfi visszajött a mosdóból, arra még emlékezett, hogy iszogatott kicsit és megadta valamiért a telefonja PIN-kódját is a nőnek, de aztán képszakadás. Amikor másnap felébredt, már nyoma sem volt a telefonjának, de eltűntek a bankkártyái és igazolványai is.

A laptopján belépve azonnal látta, hogy vásárlásokat kezdeményeztek a kártyáiról és bitcoinjait megkísérelték kiutalni. Szerencséjére azonban elég gyorsan észlelte a problémát, gyors telefonálgatás után sikerült is mindent letiltania, így végül mindössze kisebb összegű bitcoint veszített csak. A történetet a Casa cége is arra használta fel, hogy figyelmeztessen mindenkit. Ma már az okostelefonok segítségével szinte mindenhez hozzáférhet az, akinek birtokába kerül a készülékünk. És Magyarországon is eléggé gyakoriak már az ilyen jellegű Tinder appos “támadások”. Így mindenképpen célszerű megfelelő biztonsági intézkedéseket tenni a telefonunkon, akár többszintes azonosításokat bekapcsolni, ahol csak lehetséges. Gondoljunk bele, ha az e-mailünkhöz hozzáfér valaki, akkor nagyjából mindenhova be tud jutni egy jelszó-resetelés segítségével. Ha idegenekkel találkozunk, mindig olyan helyen tegyük, ahol vannak kamerák, de az italunkat, ételünket se hagyjuk új ismerősökkel egyedül. És hát sose osszuk meg vagyoni helyzetünk, kriptovaluta megtakarításaink információit másokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük