Külföldi bűnbandáknál kötöttek ki az Ukrajnába küldött fegyverek?

Észak-európai bűnbandáknál lehet az Ukrajnába küldött fegyverek egy része. Több szakember figyelmeztetett már hónapokkal ezelőtt, hogy megfelelő nyomon követés nélkül illetéktelen kezekbe kerülhetnek a háborús országnak adományozott fegyverszállítmányok.

Az NBI a finn szövetségi Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján a finn Yle nemzeti közszolgálati műsorszolgáltató azt állította, hogy az ukrán erőknek szánt fegyverek az országon kívülre kerültek.

Egy hétvégi országos rendőrségi közleményben szereplő megtalált fegyverek között olyan támadófegyverek is szerepelnek, amelyeket az ukrán erőknek szántak eredetileg. Nemcsak a finn hatóságok, hanem több szomszédos ország is regisztrált olyan eseteket, amikor a nyugatról szállított fegyverek az ukrán harctérről a bűnözők kezébe kerültek.

“Svédországban, Dániában és Hollandiában is találtak [különböző országok által] Ukrajnába szállított fegyvereket” – idézte a finn hírszolgáltató Christer Ahlgren NBI főfelügyelőt.

“Láttuk a jeleit annak, hogy ezek a fegyverek már Finnországba is eljutottak” – tette hozzá Ahlgren.

Úgy tudni, hogy a külföldi bűnbandák különböző online kereskedelmi oldalakon találtak rá a fegyverekre.

“A világ legnagyobb motorosbandái közül három – amelyek nagyobb nemzetközi szervezetek részei – Finnországban tevékenykedik. Ezek egyike a Bandidos MC, amelynek minden nagyobb ukrán városban van egy egysége” – magyarázta Ahlgren. “Ukrajna nagy mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó, de évtizedekig fogunk ezekkel a fegyverekkel foglalkozni, és itt fogjuk megfizetni az árát. A bűnszervezeteknek a finn kereskedelmi kikötőkben vannak hálózatai. Ennek megállítása mindannyiunk érdeke” – folytatta a nyomozó, kiemelve, hogy az ukrajnai háború kezdete óta jelentősen felgyorsult a rendőri munka és a nyomozás, különösen ami az ország belépési pontjainak és kikötőinek ellenőrzését illeti. Nem volt hajlandó azonban részletes listát adni arról, hogy milyen típusú fegyverek kerültek Finnországba.

Washington és a NATO-országok a háború kezdete óta eltelt nyolc hónap alatt több tízmilliárd dollár értékben küldtek könnyű- és nehézfegyvereket Ukrajnába. A Pentagon tisztviselői és a média szakértői a kezdetektől fogva figyelmeztettek annak valószínűségére, hogy e fegyverek nagy része Ukrajnán kívülre kerülhet.

Még áprilisban a Fehér Ház egyik tisztviselője a CNN-nek azt mondta, hogy az amerikai fegyverszállítmányok egy “nagy fekete lyukba” esnek, mivel semmiféle nyilvántartás, nyomon követés nincs az eszközökről.