Lélegzetelállító felvételeket készített a NASA legújabb űrkapszulája

A NASA Artemis 1 küldetésben résztvevő, személyzet nélküli Orion névre keresztelt űrkapszulája jelenleg a Hold felé tart, azonban a Földről készült lélegzetelállító felvételeket már megtekinthetjük.

Itt pedig egy másik gyönyörű felvételt láthatunk bolygóngról.

A küldetés során egy próbabábu tartózkodik a feldélzeten, és az alábbi videón a kapszula belsejébe is betekinthetünk.

„Míg az Artemis 1 során nem használunk élő embereket, azalatt a fedélzeten egy próbabábú tartózkodik, akit Moonikin Campos parancsnoknak neveztek el. A névvel Arturo Campos mérnök előtt szeretnének tisztelegni, aki segített az Apollo 13 legénységét biztonságban visszahozni a Földre.” – írja a NASA.

Az Artemis 1 küldetésének terve. Forrás: NASA.

A küldetés eredetileg Augusztus 29-én indult volna, de ezt elnapolták szeptember elejére, amikor szintén gondokba ütköztek. Folyékony hidrogén kezdett szivárogni az üzemanyagtartályok között, majd miután ezt sikeresen kijavították, akkor egy hurrikán húzta keresztbe számításaikat. Végezetül két hurrikán és rengeteg technikai probléma után a NASA szerdán a Floridában található Kennedy űrközpontból indította el az Artemis 1 misszióját.

A szervezet legújabb Space Launch System (SLS) névre hallgató szuperrakétája segített a kapszulának elhagyni a légteret. A tervek szerint az Orion 2 millió kilométert tesz meg. Várhatóan december 11-én kell visszatérnie a Földre, amelynek során a Csendes-óceánba kell landolnia. Így a küldetés sikerként lenne elkönyvelve, aminek az lenne a következménye, hogy az Artemis 2 és Artemis 3 küldetések következnének. Az Artemis 2 körülbelül 2024-re várható. Ennek során már 4 asztronautát terveznek bevonni a Hold körbeutazására, míg az Artemis 3 esetében ismét emberek léphetnének a Hold felszínére.