Lelépnek az amerikaiak, elegük van a társadalmi viszályokból

Az Egyesült Államokban dúló politikai feszültség és a koronavírus-járvány miatt amerikaiak tízezrei próbálnak az USA-ból meglépni. A héten megrendezett elnökválasztással egy időben elképesztő érdeklődést mutattak az amerikaiak az új-zélandi bevándorlási hivatal weboldala iránt. Többen kértek információt arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnának a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetországba költözni.

A Stuff helyi hírportál arról számolt be, hogy több mint 40 ezer ember kereste fel az ország bevándorlással foglalkozó weboldalát. Sok amerikai fontolgatja a költözést, függetlenül attól, hogy ki is nyeri az elnökválasztást. Egyesek úgy vélik, hogy az amerikai társadalomban komoly problémák vannak, a koronavírus-járvány megállíthatatlanul terjed, a gazdaság nem úgy teljesít, ahogyan azt sokan várták, így jobb új lakóhely után nézni. A társadalmi nyugtalanság, valamint a gazdagok és szegények között húzódó egyre mélyebb szakadék miatt több ezren hagynának csapot-papot és költöznének el máshova.

A Stuff interjút készített a texasi Valentino Johnson-nal, aki Új-Zélandra szeretne költözni. Ő azzal érvelt a USA elhagyása mellett, hogy Amerikában az emberek nem törődnek egymással. Tesznek magasról a közegészségügyi szabályokra és azok betartására. Pszichésen mérgező a környezet, amitől a gyerekét szeretné megóvni.

“Az ország annyira megosztottá válik. A fiamat ott szeretném felnevelni, ahol tisztelik”– jelentette ki a férfi.

Ana Carino nővér a texasi Midland kórházában dolgozik. Ő az utolsó heteit tölti az Egyesült Államokban, mivel még idén év végén Új-Zélandra költözik. Invercargill-ban már talált is állást, így hamarosan Új-Zéland déli szigetén fog új életet kezdeni. “A szigeten nincs sok Covidos eset. Az amerikai elnök nem volt valami proaktív a pandémia kezelésében” – mondta a nővér.

Olaszország is népszerű

Nemcsak Új-Zéland népszerű mostanság az amerikaiak körében. Egyre többen igényelnének olasz állampolgárságot és költöznének Itáliába. Egy állampolgársági kérelmekkel foglalkozó ügynökség vezetője Marco Permunian azt nyilatkozta, hogy még soha nem ment ennyire a cége szekere.

Több évtizedes pályafutásom alatt még soha nem láttam hasonlót” – jegyezte meg Permunian. Az utóbbi hetekben több mint 400%-kal nőtt a szolgáltatása iránti igény. Jelenleg több mint 60 fős csapattal dolgozik együtt, mind az olasz, mind pedig az amerikai irodákban. Ahhoz viszont, hogy lépést tudjon tartani a folyamatosan növekvő kereslettel, néhány hónap alatt meg kellett dupláznia a dolgozók számát.

Az olasz törvények értelmében, aki az országban születik nem lesz automatikusan állampolgár. Sok amerikai viszont rendelkezik olasz felmenővel, legyen az déd-vagy nagyszülő, akik sok-sok évvel ezelőtt elhagyták a napfényes Itáliát. Elég bemutatni a rokon születési anyakönyvi kivonatát és az ügynökség már el is indítja az állampolgársági kérelmet. A olasz bürokráciát ismerve a kérelem elbírálása akár 2 évig is eltarthat, rokonsági alapon viszont sokszor néhány hónap alatt sikerül útlevélhez jutni.

Az olasz állampolgárság megszerzésének sok előnye van, melyek mágnesként vonzzák az amerikaiakat. Itáliában mindenki számára elérhető az egészségügyi ellátás, megfizethető az egyetemi tandíj, és bárhol munkát lehet vállalni az Európai Unióban. Nem elvetendő az sem, hogy olasz útlevéllel az utazás is sokkal egyszerűbb. A koronavírus miatt hozott utazási korlátozások értelmében csak 97 országba utazhatnak be az amerikai állampolgárok, míg az olaszok 133 országba.

Kristen Helmstette regényíró Olaszországban kezdett új életet. Ő úgy látja, hogy lényeges különbség van a két ország között. Egyre több amerikai kérdezi meg magától, hogy valóban a világ legjobb országában él-e.

Marco Permunian az ügynökség vezetője úgy véli, két útlevéllel sokkal több ajtó nyílik meg az emberek előtt. “Az olasz útlevél számos üzleti lehetőséget kínálhat Olaszországban és a többi európai országban. Sok munkáltató nagy előnynek tartja azt, ha a csapatának a tagjai két útlevéllel rendelkeznek, hiszen ők olyan lehetőségekhez juthatnak, amelyekről mások csak álmodoznak.”

A választások éjszakáján egyébként drasztikusan megugrott a Google-ön a “Kanadába költözés” keresések száma is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.