Lengyel miniszter: télen gyűjts fát, ha nem akarsz megfagyni

A lengyelek fát gyűjthetnek télen, ha fáznak és fel szeretnék fűteni az otthonaikat. Az állampolgárok engedélyt kaptak arra, hogy az energiaköltségek és a szénhiány közepette erdőben gyűjtögessenek.

Üdv az őskorban! Leginkább így lehetne jellemezni azt, ami Lengyelországban történik. A varsói hatóságok ugyanis engedélyezték, hogy a polgárok tűzifát gyűjtsenek az erdőkben, hogy otthonaik fűtését a megugró energiaköltségek mellett is biztosítani tudják.

“Az erdészek beleegyezésével lehetséges ágakat gyűjteni tüzelőanyagnak” – idézte Edward Siarka klíma- és energiaügyi miniszterhelyettest a Next Gazeta lengyel hírportál.

Aki fát akar gyűjteni, annak előbb egy képzésen kell részt vennie, és engedélyt kell kapnia a helyi erdészeti egységtől. A jelentés a továbbiakban tisztázta, hogy az emberek csak a már a földön fekvő ágakat vihetik el, fákat nem vághatnak ki.

“Csak ágakat lehet gyűjteni. Ugyanakkor az összegyűjtött ágak nem lehetnek vastagabbak hét centiméternél” – mondta Marek Mroz, a Katowicei Állami Erdészeti Igazgatóság tisztviselője.

Elmagyarázta, hogy az ágakat a helyi erdészhez kell vinni, aki számlát állít ki. A gyűjtőknek körülbelül 0,25 köbméter tűzifáért nagyjából 2800 forintnak megfelelő zlotyit kell fizetniük.

Lengyelországban fogy a szén

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kormánya az ukrajnai háborút okolja az egekbe szökő energia árakért. A kritikusok szerint azonban a konfliktus csak részben magyarázható ezzel. Többen azzal érvelnek, hogy a költségek az elmúlt hét évben is emelkedtek. Lengyelországban az elmúlt hetekben az infláció 14%-ra emelkedett, az üzemanyagárak pedig elérik a literenkénti 750 forintot.

A nyersanyagok iránti lengyelországi kereslet messze meghaladja a hazai termelést, amióta az orosz szénre vonatkozó tilalmat bevezették. Az ukrajnai háború során Varsó az orosz energia teljes embargóját követelte. Márciusban az uniós ország közölte, hogy 2022 végéig megszünteti az összes orosz energiaimportot, beleértve az olajat, a gázt és a szenet is. Azóta a kereskedések drasztikusan lecsökkentették a megvásárolható szén mennyiségét, hiszen így próbálnak minél több vevőt kiszolgálni a következő fűtési szezonra felkészülve.

Médiajelentések szerint Lengyelország faanyagimportja Oroszországból és Fehéroroszországból a konfliktus kitörésekor teljesen leállt, az Ukrajnából származó pedig mintegy 75%-kal csökkent. Így már tényleg nem marad más, mint az erdőben gyűjtögetés, ha valaki nem tudja kifizetni a drága gázt.