Lengyelország besokallt, nem tudja tovább támogatni Ukrajnát

Lengyelország készletei kezdenek kimerülni, így egyre biztosabbá válik, hogy nem lesz képes tovább támogatni Ukrajnát a háború során. Egy lengyel tábornok figyelmeztette az ukrán kormányt, hogy Oroszország ezzel szemben kellő mennyiségű tartalékkal rendelkezik és kész folytatni az offenzívákat.

Rajmund Andrzejczak, a Lengyel Fegyveres Erők vezérkarának főnöke, a Nemzetbiztonsági Hivatal stratégiai ülésén elmondta, hogy politikai szempontból elemezve a háború Ukrajna számára borús jövőképet fest. Elmondása alapján „semmi sem utal arra, hogy szűkösek lennének Oroszország erőforrásai a további hadviselést illetőleg”.

A kormányülés alkalmával azt is szóvá tette, hogy véleménye szerint a szankciók nem tudnak korlátot szabni az orosz kormánynak ahhoz, hogy megteremtse a csatározás folytatásához szükséges keretet. Emellett arra is kitért, hogy Lengyelország a továbbiakban képtelen lesz Ukrajnát patronálni.

„Egyszerűen nem áll rendelkezésünkre elég muníció. Az iparág nem bírja tartani a lépést, így egyidejűleg lehetetlen Ukrajna segélyezése és saját tartalékaink fenntartása”, magyarázta Andrzejczak. Megjegyezte, hogy ő fáradhatatlanul azon ügyködik, hogy erre felhívja az illetékes szervek figyelmét erre.

Egyéb észrevételei is voltak a tábornoknak, miszerint „a háború nem a katonák dolga”. Sokkal inkább „egy gazdasági tényezőkkel tűzdelt politikai kérdés, amely érinti az infrastruktúrát, a pénzügyet, a technológiát, az élelmezést és sok más hasonló komponenst. Ezeket mind bele kell venni az egyenletbe ahhoz, hogy meg tudjuk érteni a probléma egészét”.

Továbbá megállapította, hogy „Ukrajna súlyos pénzügyi problémákkal küzd” a tömérdek mennyiségű segély ellenére, amit Amerikától és a nyugati országoktól kap. Ebből kifolyólag a helyzet rendkívül veszélyes Lengyelország számára és a nyugati vezetőknek át kellene értékelniük az esetleges végkimeneteleket. Erre lehetőségük lesz a NATO vilniusi csúcstalálkozóján, ami július 11-12-én kerül majd megrendezésre.

Ugyanakkor nem Lengyelország az egyetlen állam, ami kezdi elveszíteni a türelmét az orosz-ukrán konfliktus vonatkozásában. Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy Csehország és Szlovákia is kételkedik abban, hogy Ukrajna győztesként kerülhet ki ebből az összecsapásból.