Levélben kérik Julian Assange szabadon engedését a legnagyobb médiaóriások

Lassan az egész világ összefog a WikiLeaks alapítója, Julian Assange szabadságát követelve: politikusok, aktivisták, sőt még a legnagyobb nemzetközi hírportálok is kérik Bident a fogva tartott újságíró szabadon bocsátására. Öt médiaóriás közösen egy levélben fogalmazta meg a Biden-kormánynak a büntetőeljárás ellenzését.

A Biden-kormány azt állítja, hogy a szabad és átlátható sajtó pártján áll. Merrick Garland igazságügyi miniszter októberben kiterjesztett védelmet vezetett be az újságírók számára, és azt mondta, hogy “a szabad és független sajtó létfontosságú a demokráciánk működéséhez”.

Nyomás alatt a Biden-kormány

Biden most mind az Egyesült Államokon belül, mind nemzetközi szinten azzal a nyomással néz szembe, hogy ejtsék az Assange elleni vádakat, amelyeket a Trump-féle igazságügyi minisztérium 2019-ben emelt ellene.

“Ez az első alkalom, hogy az amerikai kormány a kémkedési törvényt használja egy újságíró ellen, és ennek óriási következményei vannak” – mondta Jameel Jaffer, a Columbia Egyetem jogászprofesszora. Assange ellen “olyan tevékenység miatt emeltek vádat, amelyet a riporterek minden nap végeznek, és amelyet a riportereknek minden nap el kell végezniük a nyilvánosság tájékoztatása érdekében.”

November végén öt nagy médiacsoport – köztük a NY Times és a The Guardian –küldött levelet a Biden-kormánynak, amelyben felszólították az amerikai kormányt, hogy fejezze be az Assange elleni büntetőeljárást.

Az igazságügyi minisztérium illetékesei nem osztanak meg információkat arra vonatkozóan, hogy a büntetőeljárása végül hova vezethet, mivel Assange továbbra is megtámadja az Egyesült Államoknak való kiadatását egy brit fellebbviteli bíróság előtt. Az igazságügyi minisztérium nem kívánta kommentálni az ügy ejtésére irányuló külső felhívásokat. Azonban egy névtelenséget kérő tisztviselő azt mondta, hogy Garland “világossá tette, hogy követni fogja a törvényt, bárhová is vezet az”, ahogyan azt más, politikai töltetű ügyekben is tette.

Barry J. Pollack, Assange vezető ügyvédje szerint az Egyesült Államokban “az új szabályozás minden bizonnyal azért kiált, hogy az igazságügyi minisztérium legmagasabb szintjein valaki újból megvizsgálja ezt a büntetőeljárást, hogy kiderüljön, valóban összhangban van-e az új politikával”, és hogy megállapítsa, “vajon ez az a fajta ügy, amelyet folytatni akarunk”.

Mi mindennel vádolják Julian Assanget?

Julian Assange a Wikileaks alapítója. A weboldal érzékeny dokumentumok közzétételéről és számtalan botrány és titok feltárásáról ismert. Miután a WikiLeaks több százezer, az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos titkos iratot tett közzé, Assange-t az Egyesült Államokban nemzetvédelmi anyagok felfedésére irányuló állítólagos összeesküvéssel vádolják. A közzétett táviratainak köszönhetően az Egyesült Államokban 18 bűncselekmény miatt emeltek vádat ellene.

A 2016-os elnökválasztási kampány során a Wikileaks bizalmas demokrata párti e-maileket szivárogtatott ki, amelyekből kiderült, hogy a párt országos bizottsága Hillary Clintonnak kedvezett az előválasztásokon Bernie Sandersszel szemben.

Ha bűnösnek találják, Assange akár 175 év börtönbüntetésre is számíthat. Assange mindig is kiállt amellett, hogy minden vádban ártatlan.

Assange jogi csoportja szerint a kényes információk nyilvánosságra hozatala leleplezte az Egyesült Államok hivatali visszaélését, és a közérdeket szolgálta.

A világ küzd Assange szabadon bocsátásért

Hónapok óta nemzetközi és amerikai politikusok, aktivisták, sőt neves újságok és médiumok kiemelkedő tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a Biden-kormányt arra ösztönözzék, hogy lépjen fel Assange kiadatása ellen.

Többek között Andres Manuel Lopez Obrador, mexikói elnök is kinyilvánította véleményét az üggyel kapcsolatban. Az elnök szerint a WikiLeaks alapítójával “nagyon igazságtalanul” bántak, és megerősítette, hogy Mexikó kész fogadni őt.

Alig néhány héttel azután, hogy Anthony Albanese miniszterelnök kijelentette: “elég volt” a Julian Assange-ügyből, az ausztrál aktivisták London és Washington felé fordítják figyelmüket.

Assange

Assange továbbra is a londoni Belmarsh börtönben van bezárva. Több mint három és fél éve került ide, miután letartóztatták Ecuador londoni nagykövetségén.