Macron digitális személyi igazolványt vezet be Franciaországban

Emmanuel Macron digitális személyi igazolványt és ahhoz tartozó azonosító rendszert szeretne üzembe helyezni Franciaország-szerte – már ha hihetünk a híreszteléseknek. Ha a javaslat ténylegesen életbe lép, komoly hatással lesz a francia lakosság mindennapjaira. 

Újraválasztását követően Macron, aki 58-42 arányban győzedelmeskedett, nem volt rest a nagyközönség tudtára hozni legújabb célkitűzését. A bejelentett indítvány hitelességét az ország miniszterelnöke, Jean Castex is megerősítette.

A rendszer okostelefonos használatra lesz kialakítva és a hangzatos Service de garantie de l’identité numérique (SGIN), vagyis Digitális személyazonosságot biztosító rendszer nevet kapta. Az alkalmazás a Carte Nationale d’Identité (CNIe) bővítményeként funkcionál majd. Ezáltal a digitális személyi igazolvány a tradicionális változatához hasonlóan egy ember személyazonosságát hivatott igazolni. Az elektronikus személyit használva a lakosok sokkal egyszerűbben hozzáférhetnek majd az állami és a magánszektor szolgáltatásaihoz. A kezdeményezés alapján az okostelefonok az NFC igénybevételén keresztül lesznek majd képesek leolvasni a polgárok biometrikus személyazonosító okmányait. Macron digitális személyi igazolvány

A bejelentés hatalmas port kavart Franciaországban, nemtetszését többek között a Les Patriotes ellenzéki párt elnöke, Florian Philippot is. Philippot továbbá arra ösztönözte a szavazókat, hogy teljes egészében utasítsák el a javaslatot.

 

„Éppen csak végetért a választás, a kormány egy digitális személyi igazolvány teóriáját harangozta be. Egyetlen céljuk vele az, hogy olyan társadalmi kreditrendszert vezessen be, mint Kínában. Egyszóval ellenőrzés és megfigyelés! Meg kell tagadnunk ezt és harcolni ellen, bármi áron is”, nyilatkozta az ellenzéki vezető.

Macron digitális személyi igazolvány koncepciója egyelőre bizonytalan alapokon nyugszik és rendkívül sok múlik a júniusi parlamenti választásokon is. Maga a felvetés egyébként kifejezetten érdekes, de ha a helyiek elvetik azt, Macron jobban teszi, ha enged nekik.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek