Magas az ezüst-arany arány, ami könnyen ezüstvásárlási kedvet hozhat magával

Az ezüst-arany arány 80:1 felé emelkedett, ez pedig ezüstvásárlási kedvet jelezhet előre hosszabb távon.

Amikor az infláció tombol, az arany és az ezüst remekül teljesít

De mit is jelent pontosan a 80:1 arány az ezüst-arany viszonylatában? Röviden összefoglalva azt, hogy az ezüst az aranyhoz képest nagyon alulárazottnak számít jelenleg a piacon. A modern korban ez az arányszám általában 40:1 és 50:1 között mozog, az ehhez viszonyított kilengések pedig általában hamar vissza szoktak zárni – sok esetben összekapcsolódva a központi bankok pénznyomtatásával és az inflációval. (Infláció idején ugyanis a legtöbben elsőként a nemesfémek felé szoktak fordulni mint értékálló befektetésekhez.) A történelmi példákat tekintve az ezüst árának emelkedése az aranyhoz képest így több szakértő szerint is várható a jövőben.

2019 nyarán például az ezüst-arany arány 93:1-ig kúszott fel, a pandémia kezdetére pedig ez már a 100:1-hez arányt is elérte. A Fed ezt követően komoly kvantitatív könnyítési programot indított Amerikában, amely hatására az arany rallizni kezdett. A történelmi példákat követve pedig úgy vitte magával az ezüstöt, hogy az lenyomta növekedési sebeségével. A pandémia első hónapjaiban az arany a 2000 dollár per unciás árat is elérte majdnem 40%-os emelkedéssel, az ezüst azonban csaknem triplázta árfolyamát a $30/unciára ugrással. Ezt követően aztán a korábban 100:1 arány egy jóval mérsékeltebb 64:1-es arányra esett.

A történelem során már máskor is megfigyelhető volt az, hogy a központi bankok pénznyomtatási kedve bizonyos mértékben korrelált az ezüst-arany arányszám és árfolyamok változásával. Jelenleg a Fed prioritásának tartja az infláció elleni harcot, amit a folyamatos kamatláb emelés is mutat. Az persze kérdéses, hogy képes lesz-e az amerikai központi bank leküzdeni az infláció egyre erősödő nyomását. Jelenleg azonban a piac egyértelműen arra készül, hogy a monetáris politika szigorodni fog; ezt pedig igazolja az ezüst-arany ráta folyamatos emelkedése is.

Peter Schiff szerint a Fed nem fog tudni sokáig harcolni az infláció ellen

Peter Schiff amerikai befektető szerint azonban az infláció elleni harc hamar elégtelennek bizonyulhat. „Nem győzheted le az inflációt a kamatláb emeléssel és a monetáris politika szigorításával úgy, hogy közben ne eresztenéd le teljesen a lufit” – mondta Schiff. Ha pedig a lufi leereszkedik, az egy újabb gazdasági válságot idézhet elő az országban és akár a világban is. Így, ha a Fed szintén elkezd tartani egy válságtól, egy idő után fel kell hagynia majd az infláció ellen küzdő kamatláb emelésekkel. Az ezt követő pénznyomtatás pedig (a fent leírtak szerint) könnyen az arany és az ezüst újabb rallijához vezethet – ami a jelenleg alulárazott ezüst (és tulajdonosai) számára még nagyon jó hír is lehet.