Magyarország lenne a világ egyik legolcsóbb helye?

Annak ellenére, hogy az infláció a tojástól az autókig mindenre rányomja a bélyegét, a dollár/forint vagy euró/dollár árfolyam miatt sok külföldi szerint Magyarország még mindig a legolcsóbb helyek közé tartozik. Akár nyaralást tervez valaki, akár életvitelszerűen élne Magyarországon, nem kell mélyen a pénztárcába nyúlnia, legalábbis több külföldi portál szerint. Te egyetértesz vele?

Az árak folyamatosan nőnek, egyre többet költünk élelmiszerre, ruhára, háztartási cikkekre. Az infláció kétszámjegyű, amit bizony megérez minden magyar család. A külföldiek viszont úgy gondolják, hogy ettől függetlenül kifejezetten olcsón meg lehet úszni a Magyarországon tartózkodást, akár rövid, akár hosszú távon. Na de szerintük milyen megélhetési költségekkel lehet számolni?

Egy amerikai és angol felhasználók számára készített összefoglaló szerint Magyarország kultúrája a kelet- és nyugat-európai hatások tökéletes keveréke. Az ország változatos földrajzi adottságokkal rendelkezik, buja dombokkal, hatalmas síkságokkal és csodás folyókkal. A Duna által átszelt Budapestet pedig Európa legszebb városaként emlegetik. A portál szerint Magyarország az egyik legolcsóbb ország, és itt élnek Európa legbarátságosabb emberei. Az ország a kiegyensúlyozott külföldi életet kereső digitális nomádok számára egyszerre nyújt kiváló anyagi lehetőségeket és nyugodt életritmust.

A portál információi szerint az élelmiszerárak 101,62%-kal magasabbak az Egyesült Államokban, 64,82%-kal pedig az Egyesült Királyságban a magyar áraknál. A briteknél az étteremben 130,85%-kal fizetnek többet az emberek, mint nálunk, de még a franciáknál is átlagosan 125,85%-kal kerül többe egy vacsora. Az albérletáraknál is hatalmas különbséggel számolnak; az USA-ban 256,28%-kal, míg az Egyesült Királyságban 173,36%-kal kerül többe egy lakás havi bérleti díja.

Egy másik portál szerint Magyarországon mindössze 17 dollárba kerül a napi étkezés, ez kb 6100 forintban átszámolva, míg az átlagos napi költés nagyjából 30 dollár, ami hozzávetőlegesen 11 ezer forint. A havi megélhetési költség véleményük szerint 1000 dollár körül van, ami jelenlegi árfolyamon 359 ezer forint, ezzel pedig szerintük a világ legolcsóbb helyei közé sorolható.

Az amerikai és a brit bérekhez képest ez tényleg alacsonynak tűnik, csak kár, hogy a portálok azzal nem számoltak, ma Magyarországon ki keres nettóban ennyit.

Városajánlások minden korcsoportnak

A portálok egyébként még városokra vonatkozó ajánlásokat is tesznek, hogy kihez, mely magyar város passzol a legjobban. Az angolul beszélőknek Budapestet és Debrecent ajánlják, érvként a kiváló oktatást, a jó egészségügyi intézményeket és a kiemelkedő infrastruktúrát hozzák fel, habár negatívumként megemlítik a hideg telet és a magas közüzemi díjakat.

A digitális nomádoknak Szegedet javasolják, ahol jó az oktatás és az egészségügy színvonala, minőségi szolgáltatást nyújtanak a termálfürdők, illetve sok a fiatal. Ugyanakkor hátrány, ha valaki nem tud magyarul.

Az egyéni utazóknak Sopront ajánlják mely az egyik legbiztonságosabb magyar város kiemelkedő kulturális értékekkel és megfizethető mindennapokkal egy gyönyörű helyen. Hátrányként az angol nyelv hiányát és a Budapesttől való nagy távolságot említették még.

A nyugdíjasoknak viszont Eger való az oldal szerint, melynek lassú tempója, kulturális sokszínűsége, törökfürdője, valamint borászatai kiváló hellyé teszik az idősebb korosztály számára. Negatívumként a hideg telet és az idegen nyelvet nem beszélők magas számát hozták fel.