Magyarország is Mianmar és Uganda sorsára juthat? Egy biztonságpolitikai szakértő lekapcsoltatná az internetet

Földi László, biztonságpolitikai szakértő a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában arról beszélt, hogy a családok támadása, a zavarkeltés és a társadalmi alapértékekkel szembemenő megnyilvánulások miatt, jobb lenne lekapcsolni az internetet. 

Mint arról már mi is korábban beszámoltunk, manapság egyre nagyobb divat nemcsak az interneten és a közösségi médiában megjelenő tartalmak cenzúrázása, hanem egyes esetekben az internet teljes lekapcsolása is. Alig néhány napja írtunk arról, hogy Mianmarban az állam elérhetetlenné tette a Facebookot és a hozzá tartozó alkalmazásokat a lakosság számára, ma reggel pedig a Kossuth Rádióban Földi László is hasonló ötlettel állt elő. A Vasárnapi Újság című reggeli műsorban a biztonságpolitikai szakértő – aki egyébként az állami média egyik leggyakrabban meghívott vendége – arról beszélt, hogy egyesek tudatosan akarják megbontani a magyar társadalom alapérték-rendszerét, ami miatt le kellene kapcsolni az internetet.

Földi László kijelentette, “egyszerűen van egy olyan trend, ami egy nagyon tudatos magatartás tulajdonképpen, megbontani a társadalom alapérték-rendszerét. Ezt jól látjuk a családok támadásánál, a nemekkel szembeni zavarkeltéssel, egyáltalán az identitások megbontásával. Tehát van egy ilyen stratégiai elképzelés arra, hogy a meglévő normalitásokat minél gyorsabban fel lehessen számolni. Ezt nem lehet megkerülni, azt gondolom, hogy igenis egy nagyon tudatos támadás folyik.”

Földi egy korábbi tanulmányra hivatkozott, mely szerint a magyar nemzet ezer éves történetének a lényege, és fennmaradásának a kulcsa, a paraszt családok létezése volt. A paraszt családok lényege az volt, hogy a tradíciókat adták tovább.

A Kossuth rádió riportere, ezután megkérdezte, hogyha az “idősebb generáció is kezd brillírozni az internet világában, akkor mi a teendő?” Földi László válasza erre azt volt:

“Le kell kapcsolni az internetet. Igen.”

Majd hozzátette: “Én nem azt mondtam, hogy ez lesz, de mindig az van előnyben, aki irányítja a gépeket. A gépeket nem az emberek tömege irányítja, hanem egy szűk csoport és úgy irányítja, ahogy ő akarja. Ahogy belépnek a mesterséges intelligenciák, egyre inkább. ” 

A szakértő kijelentette, hogy “ilyen nem volt, hogy a gép tud irányítani és befolyásolni. Nem is lehet megjósolni és modellezni, ezért mondom, hogy le kell kapcsolni.”

Bár a biztonságpolitikai szakértő véleménye csak egy a sok közül, az azonban mindenképp elgondoltató, hogy egyáltalán egy ilyen ötlet megszülethet ma Magyarországon egy közismert ember fejében. Sajnos egyre gyakrabban látjuk azt, hogy a politikai-társadalmi zavarok esetén a kormányok azonnal az internethez nyúlnak, hiszen a 21. században, amikor az életünket a számítógép és az okostelefon előtt töltjük, ezzel lehet a leginkább az emberek szabad véleménynyilvánítását, információszerzési lehetőségeit megbénítani. Ilyen megoldásokat alkalmazott Fehéroroszország az elnökválasztási utáni tüntetések megfékezésére vagy India, a lokális elégedetlenség leverésére.

További kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.