Már a 80-as években megálmodták Bitcoin ₿ szimbólumát

A Cheers egy amerikai sitcom, ami az NBC csatornán futott 1982. szeptember 30-tól egészen 1993. május 20-ig. Több, mint 270 epizódot ért meg 11 évadon keresztül. A sorozat egy bostoni bárban játszódott, ahová a helyiek jártak iszogatni, beszélgetni vagy egyszerűen csak lazulni. Az egyik ilyen gyakori vendég a sokszor esetlen, de hihetetlenül vicces Norm Peterson (George Wendt) volt, aki alkalmi munkákból élő könyvelőként, később szobafestőként dolgozott, de a sorozat végére valóra vált nagy álma és sörkóstolónak állt egy sörfőzdébe. De hogyan kapcsolható össze Norm vicces figurája a Bitcoinnal?

A válasz nem más, mint a Cheers 9. évadának 23. része…

Norm: Ok Rebecca. Um. Itt az ajánlat. Kifestem az egész irodát beleértve a famegmunkálást is és ez 400-ba fog neked fájni.
Rebecca: 400 dollár ésszerűnek hangzik.
Norm: Oh nem, ez 400 sör (‘beer’ angolul), a B és a ferde vonal keresztben, ez az én saját különleges pénzem.

A logó és bitcoin szimbólum (₿) valós története

De a viccet félretéve, a valóságban a bitcoin logót a kriptovaluta feltalálója Satoshi Nakamoto alkotta meg 2009-ben, nem sokkal a szoftver megjelenése után. Az akkori szimbólum – az arany érmén lévő BC betűk – még nagyban különbözött a mai jól ismert bitcoin logótól. 2010. februárjában Nakamoto átgondolta azt, és a BC betűk helyett már csak a B-t hagyta meg két függőleges vonallal. Egyes kritikák szerint azonban összetéveszthető volt Thaiföld hivatalos pénznemével, a baht szimbólumával.

2010. novemberben a BitcoinTalkon megjelent egy máig ismeretlen felhasználó Bitboy néven, aki örökre megváltoztatta a kriptovaluta vizuális megjelenését. Az általa rajzolt szimbólum, egy igazán letisztult narancssárga tallér, a már Nakamoto által megálmodott nagy B betűvel és a két függőleges vonallal. Az ismeretlen srác Satoshi eredeti koncepcióját átdolgozva, egy könnyen felismerhető és olvasható logót hozott létre. A BitcoinTalkon írt kommentek alapján elmondható, hogy az új logó tervezésénél szem előtt tartotta a marketinget is. A bitcoin szimbólum olyannyira népszerűvé vált, hogy manapság a bitcoint elfogadó üzletek ajtajától kezdve a Watford FC angol focicsapat mezéig, mindenhol megtalálható.

Bár a Cheers jól ismert epizódja óta, eltelt több, mint 35 év, viszont lehet benne ráció, hogy mégis Norm Peterson aranyköpése ihlette Nakamotót vagy éppen a Bitboy nevű felhasználót, a BTC szimbólumának megalkotásakor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.