Már csak ez hiányzott: télre az EU mobil lefedettségének is annyi?

Az EU mobil lefedettsége csökkenhet ezen a télen, miután a hálózatok nem rendelkeznek kellő ellenálló képességgel az esetleges áramkimaradásokat illetően, közölte a Reuters hírügynökség.

Az EU-ban a tél folyamán bekövetkező esetleges áramkimaradások miatt az emberek stabil mobilkapcsolat nélkül maradhatnak, mert a meglévő áramellátási tartalékok nem elegendőek – jelentette csütörtökön a Reuters négy távközlési tisztviselőtől kapott figyelmeztetésre hivatkozva.

A távközlési cégek olyan intézkedéseket fontolgatnak, mint a mobilforgalom optimalizálása vagy a berendezések korszerűsítése, de valószínűleg kormányzati beavatkozásra van szükségük a mobiltelefonos kiesések megelőzéséhez – írta a hírügynökség.

“Talán egy kicsit el vagyunk kényeztetve Európa nagy részén, ahol az áramellátás elég stabil és jó” – idézte a Reuters az egyik meg nem nevezett vezetőt. “Az energiatárolás területén talán kevesebb a beruházás, mint más országokban”.

A Reuters elemzése szerint Európában mintegy 500 000 mobilhálózati torony van, amelyek többségét olyan tartalék akkumulátorokkal szerelték fel, melyek áramszünet esetén csak körülbelül 30 percig bírják.

A francia Enedis áramszolgáltató akár kétórás áramkimaradásokkal is számol az idei télen, és az ellátás felfüggesztésével az ország különböző részei között váltakozva. Párizs ígéretet tett arra, hogy az olyan létfontosságú fogyasztókat, mint a kórházak és a rendőrőrsök nem érintik, de a Reuters forrásai szerint a mobilhálózatok nem szerepelnek a listán.

A francia közműszolgáltató közölte a hírügynökséggel, hogy a normál fogyasztók sem szenvednek majd hiányt. Egy pénzügyminisztériumi tisztviselő kifejtette, hogy “nem könnyű elkülöníteni egy mobilantennát” az elektromos hálózat többi fogyasztójától.

A svéd távközlési szabályozó PTS a kérdésre válaszolva közölte, hogy szállítható bázisállomások és töltőállomások vásárlásával készül az esetleges vészhelyzetekre. A német Deutsche Telekom a jelentés szerint dízelgenerátorokkal kívánja kezelni a kieséseket. Az Asstel olasz távközlési lobbiszervezet vezetője, Massimo Sarmi a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy csoportja azt szeretné, ha a kormány kizárná a mobilhálózatokat az esetleges áramszigorításból.