Már megint egy hackertámadás: 10 terabyte adatot loptak el a Canon hálózatáról

Mostanában tényleg nem telik el úgy nap, hogy ne jelentkeznénk egy újabb hackertámadás hírével – és a mai nap sem kivétel. Most a Canon kamera- és lencsegyártó óriás belső számítógépes rendszerét tették rövidebb időre használhatatlanná a hackerek, a végére pedig 10 terabyte adatot szereztek meg. A támadás hátterében állítólag a Maze hackercsoport áll, ők ugyanis már bátran fel is vállalták a tett elkövetését.

Egy híres hackercsoport már vállalta is a Canon rendszerét ért támadást

A BleepingComputer jelentette először, majd más források is igazolták: a Canon a legújabb hackertámadás áldozata. A kameragyártó rendszereit a támadás rövid időre elérhetetlenné tette, ráadásul a hackerek 10 TB meglehetősen érzékeny adatot is el tudtak tulajdonítani. A támadásért nagyon hamar felelősséget vállaltak: a Maze hackercsoport már közhírré tette, hogy ők állnak a Canon elleni hackercsapás mögött. A csoport egyik szóvivője azt is megerősítette, hogy tényleg 10 TB adatot tudtak megszerezni, azonban a támadás részleteiről ő sem osztott meg sokkal több információt.

Már megint egy hackertámadás: 10 terrabyte adatot loptak el a Canon hálózatáról

A Maze egyébként meglehetősen hírhedt hackercsoport. Főként kifinomult Windows vírusairól ismerhetjük őket, illetve arról, hogy míg sokan az ellopott adatokat csak elérhetetlenné teszik az eredeti tulajdonos számára, a Maze nem riad vissza attól sem, hogy lejárassa a cégeket, és publikálja a megszerzett adatokat. Ha náluk nem fizet valaki, akkor az ellopott adatok nagyon könnyen az Interneten találhatják magukat – ahogy történt ez nem is olyan régen az LG-től és a Xeroxtól ellopott adatokkal.

Ahogy írtuk is, mostanában szinte nem telik el úgy nap, hogy nem olvashatnánk valamiféle hackertámadásról a sajtóban vagy a közösségi média oldalakon – a támadások számának és nagyságának növekedése pedig nem csak megérzés, hanem a számok is alátámasztják. Ráadásul nem is csak a támadások száma, hanem a követelt összegek nagysága is egyre növekszik. A Coveware, egy biztonsággal foglalkozó cég, kutatása szerint ugyanis a második negyedévben a zsarolóvírusos támadások során követelt pénzösszegek kb. 178 ezer dolláros átlagot mutattak (kb. 51 millió Forint), míg az első negyedévben ezek csak 111 ezer dollár, azaz kb. 32 millió Forint körül mozogtak. A kutatásban azt is hozzátették, hogy ez a támadásokban megfigyelhető tendenciaváltozást is mutatják: a hackerek ugyanis egyre nagyobb cégeket céloznak meg támadásaikkal ahelyett, hogy egyéneket vagy kisebb cégeket néznének ki maguknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük